Työsuhteiden naamiointi toimeksiannoksi on työllistänyt kesäduunari-neuvojaa

Kesäduunari-neuvoja Vee Tirinen kertoo, että kesän aikana eniten kysymyksiä on tullut palkkoihin ja työaikoihin liittyen. Tirinen toivoo, että uusia työntekijöitä ei jätetä työpaikalla yksin. Olennaista on hyvä perehdyttäminen, johon kuuluu myös luottamushenkilöiden esittely.

1. Millaisissa asioissa kesäduunari-infoon on otettu yhteyttä?

– Yleisimmät kysymykset ovat koskeneet palkkaa, työaikoja, työsopimusta ja työturvallisuutta. Palkoissa kesäduunareita mietitytti, mitä heille kuuluisi maksaa, ja milloin heillä on oikeus työehtosopimuksen mukaisiin lisiin. Työajan tiimoilta kysyttiin, pitäisikö perutun työvuoron ajalta maksaa palkkaa. 

2. Onko jokin erityinen asia noussut yhteydenotoissa esiin?

– Niin sanotusta kevytyrittäjyydestä on tullut aikaisempia vuosia enemmän yhteydenottoja. Tyypillistä on, että nuori on olettanut tekevänsä työtä työsuhteessa, mutta asiaa selvitettäessä käy ilmi, että hän on solminut toimeksiantosopimuksen työsopimuksen sijaan. Työnantaja pitää häntä tällöin itsenäisenä ammatinharjoittajana, eikä hänellä ole mm. oikeutta sairausajan palkkaan. Toimeksiantosuhteen ja työsuhteen erot voivat olla aikuisellekin vaikeasti hahmotettavissa, ja nuori on usein altavastaajan asemassa sopimusta allekirjoitettaessa. 

– Kuntien ja kaupunkien tarjoamat kesäsetelit ovat aiheuttaneet minulle harmaita hiuksia. Kesäseteliohjelmissa työnantajalle maksetaan tietty könttäsumma, jotta hän palkkaisi nuoren töihin. Kesäsetelin tuntipalkka alittaa lähes poikkeuksetta yleissitovan työehtosopimuksen minimipalkan. Tämän lisäksi lisiä ja sunnuntaityökorvauksia ei makseta, puhumattakaan sairausajan palkasta. Onneksi esimerkiksi Helsingin kaupunki on korjannut ohjeistustaan sen jälkeen, kun olin heihin yhteydessä.

3. Mihin asioihin työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kannattaa kiinnittää huomiota, kun työpaikalle tulee uusi työntekijä?

– Uuden työntekijän mukaan ottaminen on minusta tärkeintä. Pyydetään mukaan lounaalle, kutsutaan kahvitauoille, kysellään kuulumisia ja tarjotaan tukea. Luottamushenkilöiden esittely on perehdytyksessä olennaista, ja olisi hienoa, jos työntekijälle voisi antaa lyhyesti esimerkkejä siitä, millaisin aihein luottikseen voi olla yhteydessä. 

– Erityisesti nuoren kohdalla esimerkin näyttäminen on kaikki kaikessa. Ruoka- ja kahvitaukojen pitäminen on helpompaa, kun se on työpaikalla yleinen tapa. Niin ikään työajan puitteissa työskentely ja ajallaan töistä pois lähteminen on tärkeää. Itseeni teki ison vaikutuksen, kun ensimmäisessä oman alan työssäni vanhempi työntekijä patisti minua aina lempeän napakasti kotiin työpäivieni päätteeksi. 

SAK:n, Akavan ja STTK:n kesäduunari-info palvelee elokuun loppuun.

Ajankohtaista

20.12.2024

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen

Lue
19.12.2024

Vaikeiden aikojen vastapainoksi tarvitsemme uskoa, toivoa ja rohkeutta

Lue
19.12.2024

Tehy hyväksyi neuvottelutuloksen yksityisen ensihoitopalvelualan työriidassa: Palkkoja korotetaan, useita parannuksia työehtoihin 

Lue
19.12.2024

Toimisto suljettu 23.12.2024 – 6.1.2025

Lue
18.12.2024

Patrick Tiainen on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2024 

Lue
18.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola edustajistossa: Nyt on palkankorotusten vuoro

Lue
18.12.2024

Puheenjohtaja Palolan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
18.12.2024

Edustajiston puheenjohtajan Kristiina Lindroosin puhe

Lue