Tehyn hallitus: Hallitusohjelma uhkaa syventää sote-kriisiä ja pahentaa hoitajapulaa

Hallitusohjelmaan sisältyvät työntekijöiden oikeuksien rajut heikennykset ja sote-rahoituksen kiristäminen syventävät toteutuessaan sote-kriisiä ja pahentavat hoitajapulaa. Tehy järjestää mielenosoituksen hallitusohjelman heikennyksiä vastaan ja sote-alan pelastamiseksi Helsingissä keskiviikkona 20.9.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoi jo muutama viikko sitten julkisuudessa, että järjestö tulee tekemään kaikkensa estääkseen maan hallituksen naisvaltaista sote-alaa uhkaavat suunnitelmat. Hallitusohjelman kipukohtia käsiteltiin myös Tehyn hallituksen kokouksessa tänään.

Hallitusohjelman mukaan lakia työriitojen sovittelusta muutetaan siten, että valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan sovintoehdotuksilla ei voi ylittää ns. yleistä linjaa. Lainsäädäntö estäisi jatkossa, että naisvaltaiset alat voisivat työtaistelulla tavoitella miesvaltaisia aloja suurempia palkankorotuksia. Hallitusohjelma sisältää myös kirjauksen lainsäädännöstä, jolla turvataan suojelutyön järjestäminen ristiriitatilanteissa, mikä tulisi rajoittamaan suoraan sote-alan työtaisteluoikeutta.

Hallitusohjelmaan on kirjattu useita muitakin vakavia heikennyksiä työlainsäädäntöön. Esimerkiksi enintään vuoden määräaikainen työsopimus ei vaatisi erityistä perustetta, mikä merkitsisi raskaussyrjinnän edelleen lisääntymistä naisvaltaisella alalla.

– Suunnitteilla on rakenteellisesti syrjivä lainsäädäntö, jolla hallitus työntää naisvaltaiset alat ikuiseen palkkamonttuun. Todistamme pian tasa-arvon loppua Suomessa, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Lisäksi sote-rahoitusta uhkaa miljardiluokan kiristys tilanteessa, jossa hyvinvointialueiden talous on valmiiksi pahasti alijäämäinen, hoitovelka valtava ja valmius kohdata uusia kriisejä kysymysmerkki. Tässä tilanteessa sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitusta pitäisi vahvistaa eikä rapauttaa.

Tehy pitääkin hallituksen aikeita erittäin riskialttiina. Muualla Euroopassa on koronapandemian jälkeen pyritty vahvistamaan julkista terveydenhuoltoa, jotta yhteiskunnat olisivat paremmin varautuneita tuleviin kriiseihin ja uusiin pandemioihin. Terveydenhuollon on pakko toimia myös poikkeusoloissa.

Rytkösen mukaan on vaikea ymmärtää, miksi maan hallitus haluaa omilla toimillaan näin voimakkaasti heikentää naisvaltaisen sote-alan ja hoitajien asemaa.

– Saavutimme viime vuonna sote-alan palkkausta ja työoloja tuntuvasti parantavan sopimusratkaisun, jonka avulla mm. hoitajapulaa on mahdollista helpottaa. Nyt hallitus on viemässä heikennysesityksillään mattoa alta. Kirjaukset mm. hoitojonojen purkamisesta tai alan vetovoiman parantamisesta ovat sanahelinää, jos samalla rahoitusta karsitaan ja hoitajien oikeuksia rajusti heikennetään, sanoo Rytkönen.

Rytkönen muistuttaa, että kaikki työntekijöitä koskevat heikennykset on myös kirjattu hyvin konkreettisesti hallitusohjelmaan, jolloin työlainsäädäntöä koskeva kolmikantainen valmistelu on jäämässä muodollisuudeksi.

– Olen kuullut useasti, ettei hallitus ole työmarkkinaosapuoli. Kummallista, että hallitus kuitenkin istuu työmarkkinapöytään usein siinä tilanteessa, kun työntekijöiden oikeuksia halutaan kaventaa. Orpon hallitus on tekemässä tässä lajissa ennätyksen. Mihin tarvitaan enää Etelärantaa, kysyy Rytkönen.

Tehy järjestää mielenosoituksen hallitusohjelman heikennyksiä vastaan ja sote-alan pelastamiseksi keskiviikkona 20.9.2023 klo 16.00 alkaen Rautatientorilla. Lisätietoja mielenosoituksesta.

Lisätietoja:
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, yhteys erityisavustajan kautta p. 0400 540 005

Ajankohtaista

30.10.2024

Tehy: HUS vetää massiivisia yt-neuvotteluita puutteellisilla esityksillä eikä vastaa tietopyyntöihin

Lue
29.10.2024

Vuoden viimeinen palkkapäivä -vaikuttajayhteistyö käynnistyy

Lue
28.10.2024

Johanna Aatsalo Tehy-lehden päätoimittajaksi

Lue
25.10.2024

Kotoutumisen edistämisestä annetun lain muuttaminen, HE-luonnos

Lue
24.10.2024

Palkkamontun umpeen kuromisessa vielä tekemistä

Lue
22.10.2024

Ovatko seuraavat eduskuntavaalit vauvavaalit?

Lue
16.10.2024

Väitteitä ja vastaväitteitä vientivetoisen työmarkkinamallin työmarkkinavaikutuksista

Lue
15.10.2024

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annetun lain muuttaminen – HE luonnos

Lue