Tänään on julkaistu sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama Työehtosopimusten sukupuolivaikutukset samapalkkaisuuden näkökulmasta -hankkeen tutkimusraportti.
Raportissa suositellaan palkka-avoimuuden lisäämistä, kaikkien palkanosien ja etuuksien ottamista kokonaistarkasteluun, sukupuolten tasa-arvon ottamista osaksi neuvottelukulttuuria ja sopimuksiin sekä satsauksia tasa-arvo-osaamisen lisäämiseen sopimusten sukupuolivaikutusten arvioinnissa ja palkkausjärjestelmissä.
STTK kannattaa esitettyjä suosituksia.
─ Esimerkiksi palkka-avoimuuden merkittävä lisääminen on samapalkkaisuusperiaatteen toteuttamisen välttämätön edellytys, juristi Katariina Sahlberg toteaa.
Raportin perusteella työehtosopimusten neuvottelukulttuuria olisi kehitettävä siten, että tasa-arvotavoitteet otettaisiin paremmin huomioon. Palkkatasa-arvon näkökulmasta kehittyneimmissäkin sopimuksessa on kehittämistarpeita.
─ Palkka- ja sopimuspolitiikka on merkittävä työkalu samapalkkaisuuden edistämisessä, Sahlberg painottaa.
Uuden hallituksen ohjelmassa on todettu, että hallitus edistää palkka-avoimuutta EU-direktiivin minimisäännösten mukaisesti. STTK huomauttaa, että minimisäännösten kansallinen toimeenpano on EU:n jäsenvaltioissa pakollista, eli se ei ole erityinen edistämistoimi.
─ Tasa-arvon edistämiseen tähtäävien toimenpiteiden pitäisi olla paljon kunnianhimoisempia. EU:n palkka-avoimuusdirektiivi ei yksin tilkitse nykyisiä kansallisia ongelmia. Esimerkiksi yksilön oikeussuoja ei parane riittävästi pelkästään direktiivin minimisäännösten toimeenpanolla, Katariina Sahlberg sanoo.
Lisätietoja STTK:ssa: Katariina Sahlberg, puhelin 040 564 6639.