Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuudet ja kuntoutusrahaetuudet

STTK:n lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle

Esityksessä ehdotetaan, että Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja
kuntoutusrahaetuuksista annetun lain mukaisten nuorten kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan vähimmäismäärän tasoa lasketaan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan laskukaavaa muutetaan.
Jatkossa Kansaneläkelaitoksen kuntoutusrahassa olisi vain yksi vähimmäismäärä, sekä vain yksi laskukaava vähimmäismäärän ylittäville kuntoutusrahoille.

STTK ei pidä kannatettavana leikkauksia, koska ne vähentävät kannusteita osallistua ammatilliseen kuntoutukseen. Erityisesti nuorten osalta keskeistä on, että kiinnittymistä työelämään tuetaan mahdollisimman tehokkaasti sekä ammatillisen kuntoutuksen keinoin että turvaamalla kuntoutuksen aikainen toimeentulo. STTK pitää ongelmallisena sitä, että suunnitellut heikennykset kohdistuisivat erityisesti nuoriin.

Nuorten kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan vähimmäismäärän korotus takuueläkkeen tasolle vuonna 2016 tehtiin siksi, että noston katsottiin lisäävän etuuksien saajien mahdollisuuksia ja motivaatiota hakeutua kuntoutukseen.

Käytännössä nuoren kuntoutusraha määräytyy työtulojen puuttumisen vuoksi aina vähimmäismäärän suuruiseksi. Vuosina 2010–2015, ennen vuonna 2016 säädettyä korotusta, ei myönnetty yhtään vähimmäismäärää suurempaa nuoren kuntoutusrahaa.

Ammatillisessa kuntoutuksessa olevan kuntoutusrahan vähimmäismäärän tasokorotuksella on ollut tarkoituksena kannustaa työikäisiä osatyökykyisiä hakeutumaan ammatilliseen kuntoutukseen työkyvyttömyyseläkkeen sijaan. Kannustimen poistaminen vähentää todennäköisesti motivaatiota osallistua ammatilliseen kuntoutukseen ja siten mahdollisuutta työllistyä.

Ida Nummelin
STTK ry

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue