Raskaana olevien, äskettäin synnyttäneiden sekä imettävien työntekijöiden suojeleminen työssä vaaraa aiheuttavilta tekijöiltä

STTK:n lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle

EU:n syöpädirektiivin päivityksen yhteydessä lisääntymisterveyttä koskevaan valtioneuvostonasetukseen on tullut päivitystarpeita, ja nämä tarpeet on asetusehdotuksessa huomioitu varsin hyvin. STTK pitää hyvänä, että asetusehdotus täsmentää ja selkeyttää raskaana olevien, äskettäin synnyttäneiden ja imettävien työntekijöiden terveyden ja työturvallisuuden suojelua täsmentämällä työnantajan velvollisuuksia mm. vaarojen selvittämisen ja riskien arvioinnin osalta. STTK pitää hyvänä myös sitä, että asetus parantaa myös raskaussuojeludirektiivin implementointia.

STTK pitää hyvänä, että perustelumuistiossa on korostettu työterveyshuolto-yhteistyön ja työolosuhteiden tuntemuksen roolia. Kuitenkin, koska monelta työnantajalta puuttuu riittävä osaaminen altistusten selvittämiseen ja niiden vaikutusten arviointiin, olisi olennaista, että asetusehdotukseen kirjattaisiin työnantajalle velvollisuus hyödyntää työterveyshuollon asiantuntemusta riskien arviointia tehtäessä. Yötyöstä pois siirtämisen osalta STTK kuitenkin pitää tärkeänä, että asetuksesta käy selkeästi ilmi, että myös muun kuin työterveyslääkärin lausunto on riittävä. Monilla naisvaltaisilla aloilla käytetään paljon esimerkiksi keikkatyöntekijöitä, joilla ei aina ole työterveyshuollon palveluita käytettävänään.

Lisäksi STTK katsoo, että työnantajalle olisi syytä säätää velvollisuus antaa työntekijälle kirjallinen selvitys tilanteissa, joissa työntekijää ei voida työnantajan näkemyksen mukaan siirtää toisiin tehtäviin. Perusteluvelvollisuus todennäköisesti parantaisi muun työn selvittämisvelvollisuuden toteutumista.

STTK pyytää kiinnittämään huomiota siihen, että erityisraskausrahan saamisen kriteereitä olisi syytä päivittää asetusehdotuksen säädettyjä kieltoja vastaaviksi, ettei työntekijä joudu tilanteeseen, jossa työnteon estyessä jää ilman ansionmenetyskorvausta. Samoin tulisi ottaa huomioon mahdolliset ansionmenetykset tilanteessa, jossa työnteko estyy, koska työntekijää ei voida siirtää turvaan imetysvaarallisilta aineilta.

STTK muistuttaa, että raskaussuojeludirektiivi edellyttää, että työntekijöiden tulee saada käydä synnytystä edeltävissä tutkimuksissa työaikana ilman ansion menetystä. Direktiivissä säädetty oikeus tulisi kirjata myös ehdotettuun valtioneuvoston asetukseen raskaana olevien, äskettäin synnyttäneiden sekä imettävien työntekijöiden suojelemisesta työssä vaaraa aiheuttavilta tekijöiltä.

Ida Nummelin
STTK ry

Ajankohtaista

20.12.2024

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen

Lue
19.12.2024

Vaikeiden aikojen vastapainoksi tarvitsemme uskoa, toivoa ja rohkeutta

Lue
19.12.2024

Tehy hyväksyi neuvottelutuloksen yksityisen ensihoitopalvelualan työriidassa: Palkkoja korotetaan, useita parannuksia työehtoihin 

Lue
19.12.2024

Toimisto suljettu 23.12.2024 – 6.1.2025

Lue
18.12.2024

Patrick Tiainen on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2024 

Lue
18.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola edustajistossa: Nyt on palkankorotusten vuoro

Lue
18.12.2024

Puheenjohtaja Palolan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
18.12.2024

Edustajiston puheenjohtajan Kristiina Lindroosin puhe

Lue