Huoli toimeentulosta on opiskelijan stressi

Uusi hallitus on suunnittelemassa isoja muutoksia sosiaaliturvaan, ja se aiheuttaa opiskelijapiireissä ennenaikaisesti harmaita hiuksia.  

Opiskelijoiden toimeentulo on jo ennestään monella äärirajoilla. Nyt esitettävät heikennykset muun muassa asumis- ja aikuiskoulutustukeen nostavat stressitasoja. Budjettiriihessä päätetyt opintotuen indeksikorotusten jäädytykset tulevat entisestään aiheuttamaan murhetta opiskelijoiden keskuudessa.  

STTK-Opiskelijat ilmaisi jo hallitusohjelman julkistuksen jälkeen tyytymättömyytensä kirjauksiin, jotka heikentävät opiskelijoiden toimeentuloa, mutta nyt viesti vain vahvistuu. Opiskelijoiden toimeentuloa ei voida vuosi toisensa jälkeen heikentää ilman vaikutuksia.  

Jo nyt näemme loppuun palaneita nuoria, jotka ovat erittäin väsyneitä työelämään tullessaan. Sairauseläkkeet mielenterveysongelmiin liittyen ovat nousussa ja sairauslomia myönnetään yhä enemmän työuupumuksen vuoksi. Kun opintojen aikana joutuu painamaan töitä ja koulua jopa 14 tuntia vuorokaudessa, ei ole ihme, että valmistuessaan on jo uupunut. Nyt jos koskaan pitäisi yhteiskuntana herätä siihen, että nuoret tarvitsevat tukea ja rauhaa opiskeluiden ajalle. 

Jo nyt näemme loppuun palaneita nuoria, jotka ovat erittäin väsyneitä työelämään tullessaan.

Toimeentulon ollessa yksi suurimmista opiskelijan stressiaiheista sitä ei voida sivuuttaa kehottamalla opiskelijoita menemään töihin. Toimeentuloon tarvitaan konkreettisia panostuksia, jotka eivät itsessään aiheuta ongelmia tulevaisuudessa. Opintorahaa on syytä kehittää päämäärätietoisesti nousevien elinkustannusten mukana. Lainapainotteisuuteen siirtyminen tulee aiheuttamaan vakavia ongelmia varallisuuden kehittymiseen tulevaisuudessa. Yhä useammalla opiskelijalla lainamäärät ovat jo kymmenissä tuhansissa euroissa. Korkojen noustessa kyse ei todellakaan ole ilmaisesta lainasta, kuten on väitetty. Laina tulee lopulta maksamaan monelle todella paljon.  

Usein kuulee puhuttavan, että opintotuki on täysin vastikkeetonta ja ilmaista rahaa laiskoille opiskelijoille. Kuitenkin opintotukea nostaakseen opiskelijan on edistettävä opintojaan määrätyn verran vuoden aikana. Opintotuki ei siis ole vastikkeetonta rahaa, jota jaetaan muutamille onnekkaille, vaan konkreettinen sijoitus Suomen tuleviin ammattilaisiin. Sen arvoa on vaikea mitata nykyhetkessä, mutta tulevaisuudessa jokainen opiskelijoihin ja koulutukseen sijoitettu euro tulee olemaan moninkertaisesti itsensä arvoinen.  

On siis kovin lyhytnäköistä hallitukselta lähteä säästämään opiskelijoiden hyvinvoinnista. Sen vaikutukset tulevat näkymään jo lähivuosina, mutta erityisesti tulevina vuosikymmeninä kasvavina varallisuuseroina, ammattilaisten puutteena ja yhä lisääntyneinä sairaseläkkeinä.  

Markus Wright 
Kirjoittaja on STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja. 

Ajankohtaista

22.1.2025

Vähimmäispalkkadirektiivin kohtaloa ei ole sinetöity

Lue
21.1.2025

EU:n turvallisuuden ja kilpailukyvyn vahvistaminen ei saa merkitä työelämän unohtamista

Lue
21.1.2025

Synkästä syksystä sote-vaalikevääseen  

Lue
20.1.2025

Eläkeneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
17.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen

Lue
17.1.2025

Lotta Nuotio Tehyn vastaavaksi viestintäasiantuntijaksi 

Lue
17.1.2025

Onnistunut työllisyydenhoito elinvoimaisen kunnan keskiössä  

Lue
15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue