SuPerin Paavola: Hallitusohjelmalla ei saa pahentaa hoitajapulaa – SuPerin jäsenet vastustavat hallitusohjelman heikennyksiä

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan hoitajapulasta, hoitoalan tulevaisuudesta ja palvelujen saatavuudesta. Hallitusohjelman työelämää koskevat heikennykset yhdessä hyvinvointialueiden säästötoimien kanssa heikentävät merkittävästi sote-palveluiden saatavuutta, syventävät hoitajapulaa ja haastavat koko hoitoalan tulevaisuuden.

SuPerin jäsenet eivät hyväksy hallituksen säästötoimia, joilla heikennetään työntekijän asemaa ja oikeuksia. Liiton kyselyn mukaan noin 95 prosenttia superilaisista vastustaa hallituksen säästötoimia. Toimet tulevat vaikuttamaan merkittävästi työntekijöiden työoloihin ja palkkaukseen ja myös hoitoalan houkuttelevuuteen työpaikkana ja siten palveluiden saatavuuteen. Kyselyyn vastasi 6 357 SuPerin jäsentä.

Erityisen haitallisia SuPerin jäsenille ovat suunnitelmat, joiden mukaan palkankorotusten katoksi tulevat vientialojen korotukset, lakko-oikeuden rajoittaminen, ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuus sekä määräaikaisten työsopimusten salliminen ilman perusteltua syytä ja työntekijän irtisanomissuojan heikentäminen. Työministeri Arto Satonen on kutsunut työmarkkinajärjestöt seminaariin 8. marraskuuta.

Hyvinvointialueiden on saatava taloutensa tasapainoon vuoteen 2026 mennessä. Tämä aikataulu on liian tiukka ja epärealistinen, Paavola sanoo.  Lähes kaikilla hyvinvointialueilla selvitetään palveluverkon tilannetta tai on jo päätetty lähipalveluiden supistamisesta. Kansalaisten perusoikeudet ovat vakavasti uhattuina, Paavola muistuttaa.

Sote-palveluihin ja sote-henkilöstöön kohdistuvat kohtuuttomat säästötoimet ovat todella lyhytnäköistä toimintaa ja tuovat tulevina vuosina lisäkustannuksia. Julkisen sektorin palveluiden alasajolla rakennetaan luokkayhteiskuntaa, jossa vain varakkailla on mahdollisuus saada tarvitsemiaan palveluja ajoissa yksityiseltä sektorilta. Hoitajilta viedään mahdollisuus parantaa omaa palkkaustaan ja kuitenkin odotetaan ja jopa vaaditaan, että kaikissa tilanteissa (poikkeusoloissa voidaan kutsua työhön) he tuottavat kansalaisille palveluita, joita heillä itsellään ei ole varaa ostaa. Tämä tulee lisäämään epäoikeudenmukaisuuden tunnetta ja tyytymättömyyttä, Paavola muistuttaa.

Lisätiedot: Superin puheenjohtaja Silja Paavola p. 050 527 5085

Ajankohtaista

22.1.2025

Vähimmäispalkkadirektiivin kohtaloa ei ole sinetöity

Lue
21.1.2025

EU:n turvallisuuden ja kilpailukyvyn vahvistaminen ei saa merkitä työelämän unohtamista

Lue
21.1.2025

Synkästä syksystä sote-vaalikevääseen  

Lue
20.1.2025

Eläkeneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
17.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen

Lue
17.1.2025

Lotta Nuotio Tehyn vastaavaksi viestintäasiantuntijaksi 

Lue
17.1.2025

Onnistunut työllisyydenhoito elinvoimaisen kunnan keskiössä  

Lue
15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue