Nuoret ansaitsevat parempaa ohjausta työelämän todellisuuteen

Kirjoittaja:

Valtteri Mäyrälä

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

Profiili

Nuorista merkittävä osa on huolissaan toimentulostaan ja tulevaisuudestaan. Nuoria huolettaa myös oma tulevaisuus ja oma paikka maailmassa. Nuoret vertaavat itseään vanhempiin sukupolviin ja pelkäävät, että aiempien sukupolvien nauttima vakaus ei ulotu enää heihin. Aikamme muuttuu hektisemmäksi ja nopeammaksi, eikä tämä ole jäänyt nuorilta huomaamatta. Hallituksen kirjaukset määräaikaisuuksien perusteettomuudesta sekä opiskelijoiden etuuksien vähentämisestä näyttelevät myös roolia nuorten tuntemuksissa. 

STTK teetti vuosittaisen nuorisokyselyn viimeksi 2023. Tuloksissa on samoja universaaleja, kaikkia sukupolvia yhdistäneitä huolia ja uusia niin iloitsemisen kuin huolestumisen aiheita. 

Nuorisokyselyn vastaajista 32 prosenttia oli ottanut vastaan ohjausta sosiaalisesta mediasta ammatin tai koulutuksen valintaan. Sosiaalinen media on osa suomalaisen nuoren päivittäistä elämää, mutta luonteensa vuoksi some on lähtökohtaisesti nopeatempoista, usein irti oikeasti elämästä ja täynnä väärää tietoa. Etenkin työelämän usein ennustettava ja vakaa arki jää hektisten sekä raflaavien kertomusten jalkoihin. Se työelämän harmaampi arki, joka huonosti taittuu alle minuutin videoksi, jää usein sosiaalisessa mediassa näkymättömiin. 

Se työelämän harmaampi arki, joka huonosti taittuu alle minuutin videoksi, jää usein sosiaalisessa mediassa näkymättömiin.

Yle kirjoitti (18.1.24) työterveyslaitoksen selvityksestä ja siitä, miten väsyminen on tyypillisintä nuorilla hyvinvointialueen työntekijöillä. Väsymisen syyksi oli tunnistettu se, että työn odotukset eivät kohtaa työn arkea. Viimeiseen asti sliipatut, editoidut ja tiivistetyt videot, joissa näkyy lyhyitä välähdyksiä arjesta eivät kuvaa oikeaa työelämää eikä varsinkaan henkisesti ja fyysisesti erittäin raskaiden alojen arkea. 

Nuoret ansaitsevat hyvää ohjausta ja tietoa tulevaisuudestaan. He ansaitsevat tietoa, johon voi luottaa ja tietoa, joka on kiinni työelämän realisteissa. Nuorille pitää viestiä heidän kanavissaan ja heidän kielellään, mutta todenmukaisesti. Nuoret ansaitsevat sen, että he tekevät valintoja luotettavan ja tutkitun tiedon varassa, vaikka maailmamme muuttuukin jatkuvasti tarinavetoisemmaksi ja nopeatempoisemmaksi. Tässä ammattiyhdistysliikkeellä ja korkealaatuisella opinto-ohjaamisella on korostunut ja tärkeä näytön paikka tulevaisuudessa. 

Valtteri Mäyrälä 
Kirjoittaja on STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja.

Ajankohtaista

20.1.2025

Eläkeneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
17.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen

Lue
17.1.2025

Lotta Nuotio Tehyn vastaavaksi viestintäasiantuntijaksi 

Lue
17.1.2025

Onnistunut työllisyydenhoito elinvoimaisen kunnan keskiössä  

Lue
15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue
15.1.2025

Henkilöstön hallintoedustus yrityksissä jää Suomessa silmänlumeeksi

Lue
13.1.2025

STTK:n hallitus: Kevään tuplavaaleissa äänestetään palveluista, äänestysvarmuus näyttää kohtuulliselta

Lue
10.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen

Lue