STTK:n lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle
Esityksessä ehdotetaan, että työttömyyskassat voisivat tarjota jäsenilleen työllisyyttä tukevia palveluita. Työttömyyskassat voisivat tarjota työnvälitystä, neuvonta- ja ohjauspalveluita, asiantuntija-arviointeja, valmennuksia sekä muita näihin verrattavissa olevia palveluita jäsentensä työllisyyden tukemiseksi. Tavoitteena on edistää työttömyyskassaan kuuluvien työttömien työllistymistä. STTK pitää työllisyyden edistämistä tärkeänä tavoitteena.
STTK katsoo, että työttömyyskassojen uusilla työvoimapalveluilla ei pidä miltään osin korvata julkisia työvoima- ja yrityspalveluita. Työttömyyskassojen työvoimapalvelujen tarjoamisen tulee myös perustua kokonaisuudessaan vapaaehtoisuuteen. STTK pitää tärkeänä myös sitä, että työttömyyskassojen palveluihin osallistuminen on vapaaehtoista ja, että palveluihin osallistumatta jättämiseen ei liity mitään velvollisuuksia tai sanktioita.
Työttömyyskassojen jäseninä on Suomessa noin kaksi miljoonaa ihmistä. STTK toteaa, että työttömyyskassojen jäsenten neuvonta tulee uudistuksessa hoitaa asianmukaisesti niin, että kaikki selvästi ymmärtävät eron työttömyyskassojen vapaaehtoisten palvelujen ja lakisääteisten julkisten työvoimapalvelujen välillä. Tämän neuvontatyön ja informoinnin hoitamista ei pidä jättää ainoastaan työttömyyskassojen tehtäväksi, vaan myös valtion tulee varata tähän riittävät resurssit.
Työttömyyskassojen tehtävien laajentamista tulee seurata tarkasti etenkin tulevina vuosina. Tässä seurannassa keskeistä on se, että työvoimapalveluihin ei synny sellaista tehotonta päällekkäistä palvelumallia, jossa osa julkisrahoitteisista työvoimapalveluista ohjattaisiin rahoitettavaksi työttömyyskassojen jäsenmaksuilla. Työttömillä tulee olla oikeus ja mahdollisuus saada myös jatkossa julkisesti rahoitettua, oikea-aikaista, vaikuttavaa ja henkilökohtaisesti kohdennettua työvoimapalvelua tarpeen mukaisesti.
Lisätietoja STTK:ssa Samppa Koskela.