STTK:lle on alkuvuoden aikana tullut poikkeuksellinen määrä niin sanottuja solidaarisuuskirjeitä eri puolilta maailmaa.
Solidaarisuuskirjeet ovat kansainvälisessä yhteistyössä perinteinen tapa osoittaa tukea kriiseissä tai konfliktitilanteessa. Kirjeitä on tullut ympäri maailmaa peräti viideltä mantereelta ja yli 20:stä eri maasta.
─ Olemme saaneet kirjeitä muun muassa Etelä Afrikasta, Mosambikista, Kanadasta, Meksikosta, Nicaraguasta ja Filippiineiltä, luettelee kansainvälisten asioiden päällikkö Maria Häggman.
Kirjeissä korostuu suuri huoli Suomen kehityssuunnasta. Niissä toivotetaan suomalaisille työntekijöille voimia työssä paremman työelämän ja yhteiskunnan puolesta sekä taistelussa hallituksen työelämän heikennyksiä ja sosiaaliturvan alasajoa vastaan. Monet yhteistyöjärjestöt painottavat, että sopimiselle ja hyvinvoinnille rakennettu yhteiskuntamallimme on toiminut heille esimerkkinä.
─ Tilanne on erittäin poikkeuksellinen, sillä perinteisesti suomalaiset palkansaajajärjestöt ovat olleet tämän tyyppisten solidaarisuutta osoittavaien kirjeiden lähettävässä päässä, eivät vastaanottajina, Häggman kertoo.
Kansainvälistä tukea työmarkkinatilanteessa ovat osoittaneet myös Pohjolan Ammatillinen Yhteisjärjestö NFS, Euroopan Ammatillinen Yhteisjärjestö ETUC, maailmanjärjestö ITUC, ja Euroopan Talous- ja Sosiaalikomitean työntekijäryhmä.
Viime viikolla myös kansainvälinen työjärjestö ILO kehotti Suomen hallitusta neuvottelemaan työmarkkinaosapuolten kanssa lakko-oikeuden rajoituksista.