Jatkuvaan oppimiseen kohdistuvat leikkaukset Petteri Orpon hallitusohjelmakaudella nousevat jo 350 miljoonaan euroon.
Leikkaukset heikentävät merkittävästi työikäisten mahdollisuuksia alanvaihtoon ja oman osaamisen päivittämiseen. Leikkaukset heikentävät myös osaavan ja pätevän työvoiman saatavuutta monilla jo nyt työvoimapulasta kärsivillä aloilla.
Leikkaukset jatkuvaan oppimiseen:
- Aikuiskoulutustuki lakkautetaan 1.8.2024 alkaen. (vaikutus julkiseen talouteen -175 milj. eur)
- Ammattitutkintostipendi lakkautetaan 1.8.2024 alkaen. (vaikutus julkiseen talouteen -11,5 milj. eur)
- Vapaan sivistystyön rahoitusta leikataan ja opiskelijamaksuja korotetaan vastaavasti (vaikutus julkiseen talouteen -25 milj. eur)
- Avoimen korkeakouluopetuksen opiskelijamaksuja korotetaan ja korkeakoulujen valtionrahoitusta leikataan vastaavasti. (leikkaus toteutuu portaittain, vaikutus julkiseen talouteen -15 milj. eur vuonna 2028)
- Ammatillisesta koulutuksesta leikataan 120 miljoonaa euroa niin, että leikkaus kohdennetaan aikuisiin aiemman tutkinnon suorittaneisiin.
- Työttömyysturvan aktiiviajan korotusosan poistaminen (vaikutus julkiseen talouteen noin -24 milj. eur). Vaikuttaa mm. työvoimakoulutuksen osallistujiin ja omaehtoisesti työttömyysetuudella opiskeleviin.
Muita hallituskauden toimia, joilla on vaikutuksia jatkuvaan oppimiseen:
- Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen rahoitusmalleja muutetaan niin, että korkeakoulujen kannusteet järjestää jatkuvan oppimisen koulutusta heikkenevät. Esimerkiksi ammattikorkeakoulujen rahoitusmallissa jatkuvan oppimisen kerroin laskee nykyisestä 8 prosentista 5 prosenttiin.
Muita koulutukseen kohdistuvia leikkauksia/heikennyksiä, joista on päätetty hallitusohjelmassa tai kehysriihessä:
- Opintotuen indeksin jäädyttäminen.
- Opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiristä opintotuen asumislisälle.
Artikkelia muokattu pe 6.9.2024.