Äänestääkö joku puolestasi?

Kirjoittaja:

Valtteri Mäyrälä

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

Profiili

Mitä isompi nukkuvien puolue, sitä enemmän äänestävän ääni painaa. Vaikka vaaleissa ei kuluttajasuojaa tunneta, eurovaaleissakin vain annettu ääni lasketaan. Koskee sinuakin.

Eurovaalien ennakkoäänestys alkaa tänään 29.5. Tiedossa on merkittävät vaalit, joissa linjataan kokonaisen mantereen seuraavasta viidestä vuodesta samalla kun Euroopassa ja Lähi-idässä soditaan. Aika on kriisiherkkä ja uudet europarlamentaarikot joutuvat kautensa aikana tekemään nopeita päätöksiä isoista asioista ja lyhyemmällä pohdinta-ajalla kuin aiemmin. Europarlamentaarikoilta vaaditaan enemmän kuin ennen.  

Eurovaaleissa äänestetään tärkeistä asioista myös ja varsinkin nuorten näkökulmasta. Ajatushautomo European Policy Centren julkaisu nuorten näkökulmista äänestämisen perusteluiksi julkaistiin juuri – ja syitä on valtavasti. Jokaisella setorilla voidaan EU:ssa tehdä politiikkaa joko nuorten sekä opiskelijoiden hyväksi tai nuoret unohtaen. 

Nuorien ja opiskelijoiden kannalta Euroopan parlamentin päätettäväksi tulee esimerkiksi palkattomien harjoitteluiden kieltäminen ja erasmus-järjestelmän vahvistaminen. Ne ovat suoraan opiskelijoita hyödyttäviä asioita, joiden edistämiseen kuitenkaan kaikki ehdokkaat eivät ole sitoutuneet. 

Samalla kun EU:n päätöksentekijöiltä vaaditaan enemmän, me äänioikeutetut olemme päästämässä itsemme vähällä. Vaalit eivät aiempienkaan eurovaalien tapaan kiinnosta suomalaisia. Optimistinen toive olisi, että äänestysprosentti alkaisi edes luvulla viisi eikä luvulla kolme. Eurovaalit ovat pitkään olleet nukkuvien äänestäjien lempivaalit, ja niissä moni muuten äänestävä jättää äänensä käyttämättä. Kesäinen ajankohta ei myöskään loma-Suomessa auta.  

Vain annettu ääni lasketaan 

Silti jotkut äänestävät. Mitä isompi nukkuvien puolue, sitä enemmän äänestävän ääni painaa. Vaikka vaaleissa ei kuluttajasuojaa tunneta, eurovaaleissakin vain annettu ääni lasketaan. Koskee sinuakin. 

Haluamme kaikki nähdä Euroopan, jossa tehdään korkealaatuista ja nopeasti mukautuvaa politiikkaa. Haluamme myös nähdä Euroopan, jonka päätöksenteossa huomioidaan nuoret ja opiskelijat sekä tehdään oikeat päätökset heihin liittyvissä asioissa. 

Tänään 29.5 alkoi ennakkoäänestys. Toivottavasti olet mukana! 

Valtteri Mäyrälä 
Kirjoittaja on STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja.

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue