Kesätyöntekijää on kohdeltava tasavertaisena työyhteisön jäsenenä

Nuori ikä ja vähäinen kokemus eivät ole perusteita pompotella kesätyöntekijöitä tai polkea heidän oikeuksiaan. Työnantajalla on merkittävä rooli mielekkään kesätyökokemuksen luomisessa.

Vuonna 2023 STTK:n teettämän kyselyn mukaan 45 prosenttia vastanneista nuorista kertoi, että työnantaja ei käynyt läpi perehdytystä kesätöissä. Kun nuoret saivat arvioida kesätyöpaikan onnistumista eri osa-alueilla, 40 prosenttia vastanneista antoi kiinnostavista työtehtävistä työnantajalleen arvosanaksi 3 tai alle asteikolla 1-5. 

Joskus kesätyöntekijälle saattaa kasaantua vain työtehtäviä, joita muut eivät halua tai ehdi tehdä. Työnantajan on tärkeää kuunnella kesätyöntekijän toiveita ja tarpeita. Nuoren pitää saada monipuolisia työtehtäviä, jotta hänelle muodostuu myönteinen ensivaikutelma työelämästä. 

Tietenkin on otettava huomioon vastuun ottamiseen liittyvät seikat. Esimerkiksi alaikäinen ei voi lähtökohtaisesti tehdä töitä kassalla. Kesätyöntekijää ei silti saa kohdella alempiarvoisena työntekijänä, jolle annetaan vain hanttihommia. 

Kesätyöntekijälle kuuluvat samat oikeudet kuin muillekin työntekijöille. Asianmukainen perehdytys ja monipuolisemmat työtehtävät ovat hyvän työpaikan peruspilareita.  

Kesätyöstä muodostuu onnistunut kokemus, kun nuori saa olla tasavertainen työyhteisön jäsen. Hänen taidoistaan ei pidä tehdä olettamuksia vain iän tai vähäisen kokemuksen perusteella. 

Jokainen kesätyöntekijä on yksilö, jolla on omia taitoja, vahvuuksia ja työn tekemisen tapoja. Parhaimmillaan nuori voi tuoda työpaikalle uusia ideoita ja näkökulmia, joita muut eivät ole tulleet edes ajatelleeksi. 

Miro Friman
Kirjoittaja on STTK:n viestintäharjoittelija. 

Näillä vinkeillä nuori saa onnistuneen kesätyökokemuksen.

Ajankohtaista

19.2.2025

Järjestöjen kannanotto: Ammatillinen koulutus turvaa kasvun, lisäleikkauksia ei tarvita

Lue
19.2.2025

Eettinen kuormitus kasvaa resurssien vähetessä

Lue
18.2.2025

Uudistukset ajoivat nuorten työpajatoiminnan kriisiin – Jytyn Voima: ”Päätöksissä on unohdettu nuoret”

Lue
18.2.2025

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta, HE 198/2024 vp

Lue
17.2.2025

Miten pidennämme työuria? Tutkijaseminaari 27.2.

Lue
17.2.2025

Kestävä asuminen alkaa meistä kaikista

Lue
14.2.2025

Pro ilmoitti uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
14.2.2025

Maa on jäässä tai kärsä kipeä

Lue