STTK:n lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle
Esityksen tavoitteena on yhtenäistää kansaneläkkeen, takuueläkkeen, sairauspäivärahan, Kansaneläkelaitoksen kuntoutusrahaetuuksien, vammaistuen, eläkettä saavan hoitotuen ja työttömyysetuuden ikärajan vastaamaan oppivelvollisuuslain mukaista oppivelvollisuusikää. Samalla ikärajat vastaisivat jatkossa ikää, jolloin vanhempien elatusvelvollisuus päättyy.
Periaatteellisesti STTK pitää kannatettavana esityksen tavoitetta etuusjärjestelmän selkeyttämisestä. STTK kuitenkin huomauttaa, että ehdotetuilla muutoksilla on esitetty olevan merkittäviä vaikutuksia mm. nuorten toimeentuloon, kuntoutuksen kannustavuuteen, työllistymiseen ja mahdollisuuksiin opiskella muualla kuin kotipaikkakunnallaan. Esitykselle on myös todettu olevan kielteinen vaikutus nuoren itsenäistymiseen ja ammatillista koulutukseen hakeutumiseen sekä kasvattavan riskiä nuoren työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisestä. Näistä syistä STTK ei kannata esitystä.
Esitysluonnoksessa todetaan, että muutosten voidaan katsoa olevan omiaan kasvattamaan alaikäisen nuoren vanhempien vastuuta nuoren toimeentulosta, mitä esitysluonnoksessa pidetään johdonmukaisena, sillä vanhemmilla on elatusvelvollisuus alaikäiseen lapseensa nähden. STTK muistuttaa, että pienituloisissa perheissä nuorten saamat etuudet voivat olla merkittävässä roolissa. Esitetyt huomattavat leikkaukset nuorten etuuksiin lisäävät toimeentulotuen tarvetta.
STTK pitää esitysluonnosta ongelmallisena, koska sen vaikutusten katsotaan olevan taloudellisesti merkittäviä ja syrjäytymisriskiä huomattavasti kasvattavia. On ilmiselvää, että esitysluonnoksessa listattuja negatiivisia vaikutuksia nuorten elämään ei voida toteuttaa.
Lisätietoja STTK:ssa: Ida Nummelin