Petteri Orpon hallitusohjelman linjausten mukaiset aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaajärjestelmän lakkauttamiset ovat astuneet voimaan 1.8.2024.
Aikuiskoulutustukea on ollut mahdollista hakea opintoihin, jotka alkoivat viimeistään 31.7.2024. Tämän jälkeen alkaneisiin opintoihin ei ole enää mahdollista saada aikuiskoulutustukea missään tilanteessa. Myönteisen aikuiskoulutustukipäätöksen 31.7. mennessä saaneet voivat saada tukea vuoden 2025 loppuun. Lisää tietoa lakkauttamisen vaikutuksista tuen saamiseen: https://www.aikuiskoulutustuki.fi/.
Hallitusohjelman linjausten mukaisesti myös vuorotteluvapaajärjestelmän lakkauttaminen astui voimaan 1.8.2024. Viimeinen mahdollinen päivä jäädä vuorotteluvapaalle oli 31.7.2024.
Ammattitutkintostipendin lakkauttamisesta hallitus päätti erikseen aikuiskoulutustuen lakkauttamista koskevan lakivalmistelun aikana. Ammattitutkintostipendiä voi vielä hakea viimeistään 31.7.2024 mennessä suoritetun ammatillisen tutkinnon perusteella. Stipendiä tulee hakea vuoden sisällä tutkinnon suorittamisesta.
Aikuiskoulutuksen tulevaisuus
Työministeri Arto Satonen asetti syksyllä 2023 kolmikantaisen työryhmän pohtimaan korvaavaa mallia lakkautettavalle aikuiskoulutustuelle, mutta työryhmän työ päättyi erimielisenä. Sen sijaan työministeri Satonen päätyi itse ehdottamaan uutta vakuutuspohjaista mallia kasvatusalan ja sosiaali- ja terveysalan henkilöstön koulutustarpeisiin. Aiemmin vakuutuskassalainsäädännön pohjalle rakentuvaa mallia on esittänyt Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
Kevään 2024 kehysriihessä hallitus päätti 10 miljoonan euron lisäyksestä aikuiskoulutukseen ja erityisesti erityisopettajien ja sairaanhoitajien koulutustarpeisiin. Toistaiseksi ei ole tiedossa, miten rahoitus tullaan tarkemmin kohdentamaan.
Aikuisopiskelijat voivat jatkossa hyödyntää opintotukea ja opintolainaa opiskelunsa rahoittamiseksi. Opintotuen osalta on huomattava, että tukikuukausien enimmäismäärä korkeakoulutuksessa on rajattu, mikä voi vaikeuttaa erityisesti alanvaihtajien koulutusmahdollisuuksia. Opintotukea ei myöskään voi saada esimerkiksi pelkkiin avoimessa korkeakoulussa suoritettaviin opintoihin.