Tehy vastustaa hallituksen suunnitelmaa sairauspäivärahan leikkaamiseksi – osuu kovimmin naisiin

Tehy vastustaa hallituksen suunnitelmia tosiasiallisesti leikata työntekijöiden sairauspäivärahaa. Tehy katsoo, että sairauspäivärahan leikkauksessa on kyse jälleen yhdestä hallituksen lakiuudistuksesta, joka kurjistaa paitsi palkansaajien ja työnantajien, mutta erityisesti naisten asemaa ja taloutta.

Sairauspäivärahojen leikkaus osuu useampaan naiseen kuin mieheen, sillä hallituksen esitysluonnoksen mukaan sairauspäivärahan saajista arviolta noin 58 prosenttia on naisia ja 42 prosenttia miehiä. Lisäksi noin 15 prosenttia raskaana olevista naistyöntekijöistä on sairauspäivärahalla raskausaikana ennen raskausrahan alkua.

– Se, että miehillä on keskimäärin naisia paremmat tulot ja sitä kautta suurempi sairauspäiväraha, ja tästä johtuen leikkaus olisi suurempi miesten sairauspäivärahojen euromäärissä, ei muuta asiaa sukupuoleen nähden vaikutuksiltaan neutraaliksi, Tehyn lausunnossa todetaan.

Kokonaisvaikutus naisvaltaiselle alalle tyrmäävä

Muiden hallituksen työelämä- ja lainsäädäntöheikennysten rinnalla sairauspäivärahan leikkauksen vaikutus naisvaltaiselle hoitoalalle olisi tyrmäävä. Hallitus on samaan aikaan sementoimassa naisia ikuiseen palkkakuoppaan niin sanotulla työmarkkinamallillaan sekä heikentämässä määräaikaisten työntekijöiden asemaa.

Sairauspäivärahan leikkaus kohdistuu erityisesti pitkäaikaissairaisiin ja heidän työnantajiinsa. Tehyn näkemys on, että hallituksen tulee etsiä säästöjä muilla keinoin kuin tällä pitkäaikaissairaille ja heidän työnantajilleen erittäin haitallisella tavalla.

Jos hallituksen suunnitelma toteutuu, keskimäärin sairauspäivärahaetuuden määrää leikataan 13,3 prosenttia, keskituloisella palkansaajalla 15-20 prosenttia ja keskituloista enemmän ansaitsevalla palkansaajalla yli 20 prosenttia.

Palkan sivukuluista kustannettavista sosiaalivakuutusetuuksista leikkaaminen ja säästön kanavoiminen valtion eduksi rinnastuu vaikutuksiltaan työntekijöiden ansiotuloverotuksen ja yritysverotuksen kiristämiseen.

– Tällä tavalla valtion taloutta ei tule tukea, sanoo Tehyn erityisasiantuntija, juristi Jarkko Pehkonen ja muistuttaa samalla hallituspuolueiden lupauksista olla kiristämättä työn tai yrittämisen verotusta.

Lisätiedot: Tehyn erityisasiantuntija, juristi Jarkko Pehkonen, jarkko.pehkonen@tehy.fi, p. 040 531 5464

https://www.tehy.fi/system/files/mfiles/lausunto_tai_kannanotto/2024/tehyn_asiantuntijalausunto_hallituksen_esityksesta_sairauspaivarahan_muutoksista_id_18460.pdf

Ajankohtaista

13.8.2024

Työttömyysturvalain ja työttömyysetuuksien rahoituksesta annetun lain 4 ja 8 §:n muuttaminen, HE eduskunnalle

Lue
13.8.2024

Tehy vastustaa hallituksen suunnitelmaa sairauspäivärahan leikkaamiseksi – osuu kovimmin naisiin

Lue
13.8.2024

Sairauspäivärahan muutokset ja sosiaaliturvarahastojen säästöjen kanavointia koskeva lainsäädäntö, HE eduskunnalle

Lue
12.8.2024

STTK:n hallitus kaipaa aitoa sopimista ja työmarkkinarauhaa 

Lue
12.8.2024

Perusterveydenhuollon hoitotakuu, HE-luonnos

Lue
12.8.2024

SuPerin Inberg: Sairauspäivärahan leikkaaminen heikentää merkittävästi työntekijöiden turvaa sairauden aikana

Lue
12.8.2024

Kansaneläkelain muuttamimien, HE-luonnos

Lue
12.8.2024

Kunnes kännykkä meidät erotti 

Lue