STTK: HUS:n säästöohjelma on katastrofi potilaille ja henkilöstölle

Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiiri HUS on ilmoittanut aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on lähes tuhannen henkilötyövuoden vähennys. Se merkitsee irtisanomisia, työtehtävien muutoksia ja työehtojen heikennyksiä.

sairaanhoitaja

– Suunnitelma on käsittämätön sekä hoitoa tarvitsevien potilaiden että alan työntekijöiden näkökulmasta. Jo nyt pääkaupunkiseudulla on valtavia ongelmia hoitoon pääsyssä, ja jonot päivystyksessä ja ei-kiireellisessä sairaanhoidossa ovat pitkiä. Tähän päälle ilmoitus Suomen suurimman erikoissairaanhoitoyksikön jättisäästöistä ja irtisanomisista luovat tilanteesta katastrofaalisen kuvan, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

HUS:n ilmoittama sopeutustarve ensi vuonna on 140 miljoonaa euroa, ja siitä 50 miljoonaa otetaan henkilöstöstä. Sote-alojen veto- ja pitovoimasta on jo pitkään oltu syystä huolissaan.
– HUS:n suunnitelmat heikentävät alan imagoa entisestään täysin riippumatta siitä, mistä tehtävistä väkeä karsitaan. Hyvä hoito on ammattilaisten saumaton ketju, jossa jokainen tehtävä tukee onnistumista.

HUS kertoo tiedotteessaan etsivänsä säästöjä irtisanomisilla ja osa-aikaistuksilla, jättämättä tehtäviä täyttämättä, muuttamalla tehtävänkuvia ja arvioimalla määräaikaisia palvelussuhteita.
– Jokainen ymmärtää, että kun ongelmia on jo nyt, näiden toimenpiteiden myötä ne syvenevät. Ei pidä uskotella, että muutokset tuhannen työntekijän joukossa eivät muuttaisi mitään, Palola painottaa.

Jos HUS toteuttaa suunnitelmansa, viesti sen alueella asuville on selkeä: Älä sairastu.
– Ja jos sairastut, älä luota siihen, että saat ajantasaista hyvää hoitoa. Voittajia tässä kokonaisuudessa ovat yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavat firmat sekä vakuutusyhtiöt, joiden terveysvakuutuksille luodaan näin entistä paremmat markkinat. 

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030

Ajankohtaista

26.8.2024

Mitä kuuluu vaalien jälkeiseen Eurooppaan?

Lue
26.8.2024

Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttaminen, HE eduskunnalle

Lue
26.8.2024

STTK selvitti: Henkilöstön hallintoedustus Suomessa Ruotsia ja Saksaa heikompaa 

Lue
23.8.2024

Kolmansien maiden kansalaisten maahantulo ja oleskelun edellytyksistä kausityöntekijöinä, HE eduskunnalle

Lue
22.8.2024

Tehyn kysely: Osastonhoitajat kovilla – säästöpaineita, YT-menettelyitä, isompia yksiköitä ja lisääntynyttä hallintoa

Lue
21.8.2024

STTK: Suomi tarvitsee budjettiriihestä tasapainoisia ja toivoa herättäviä ratkaisuja

Lue
21.8.2024

STTK:n tavoitteet hallituksen budjettiriiheen 2024: Kestävää talouskasvua ja tasapainoa

Lue
20.8.2024

Verkkolähetys: Näkökulmia henkilöstön hallintoedustukseen Saksassa, Ruotsissa ja Suomessa

Lue