STTK: HUS:n säästöohjelma on katastrofi potilaille ja henkilöstölle

Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiiri HUS on ilmoittanut aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on lähes tuhannen henkilötyövuoden vähennys. Se merkitsee irtisanomisia, työtehtävien muutoksia ja työehtojen heikennyksiä.

sairaanhoitaja

– Suunnitelma on käsittämätön sekä hoitoa tarvitsevien potilaiden että alan työntekijöiden näkökulmasta. Jo nyt pääkaupunkiseudulla on valtavia ongelmia hoitoon pääsyssä, ja jonot päivystyksessä ja ei-kiireellisessä sairaanhoidossa ovat pitkiä. Tähän päälle ilmoitus Suomen suurimman erikoissairaanhoitoyksikön jättisäästöistä ja irtisanomisista luovat tilanteesta katastrofaalisen kuvan, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

HUS:n ilmoittama sopeutustarve ensi vuonna on 140 miljoonaa euroa, ja siitä 50 miljoonaa otetaan henkilöstöstä. Sote-alojen veto- ja pitovoimasta on jo pitkään oltu syystä huolissaan.
– HUS:n suunnitelmat heikentävät alan imagoa entisestään täysin riippumatta siitä, mistä tehtävistä väkeä karsitaan. Hyvä hoito on ammattilaisten saumaton ketju, jossa jokainen tehtävä tukee onnistumista.

HUS kertoo tiedotteessaan etsivänsä säästöjä irtisanomisilla ja osa-aikaistuksilla, jättämättä tehtäviä täyttämättä, muuttamalla tehtävänkuvia ja arvioimalla määräaikaisia palvelussuhteita.
– Jokainen ymmärtää, että kun ongelmia on jo nyt, näiden toimenpiteiden myötä ne syvenevät. Ei pidä uskotella, että muutokset tuhannen työntekijän joukossa eivät muuttaisi mitään, Palola painottaa.

Jos HUS toteuttaa suunnitelmansa, viesti sen alueella asuville on selkeä: Älä sairastu.
– Ja jos sairastut, älä luota siihen, että saat ajantasaista hyvää hoitoa. Voittajia tässä kokonaisuudessa ovat yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavat firmat sekä vakuutusyhtiöt, joiden terveysvakuutuksille luodaan näin entistä paremmat markkinat. 

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030

Ajankohtaista

11.12.2024

Taksimatkojen enimmäiskorvaukset vuodelle 2025

Lue
11.12.2024

Kilpailukyky ennätystasolla – palkankorotuksia tarvitaan tukemaan kokonaiskysyntää

Lue
4.12.2024

Meto ja YT: Metsäalalla työskenteleviin kohdistetut paineet ja kritiikki ovat liikaa

Lue
4.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Kasvu edellyttää osaamisen vahvistamista

Lue
4.12.2024

KthLiitto: Kela vähentää henkilöstöä ja toimitiloja vuonna 2025

Lue
4.12.2024

Ruotsin mallilla palkkakuoppaan – hallituksen lakiesitys uhkaa naisvaltaisten alojen palkkakehitystä

Lue
3.12.2024

Lauri Kujala STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi 

Lue
3.12.2024

Jytyn argumentit: Miksi vientimalli on Suomelle virhe?

Lue