STTK: Suomi tarvitsee budjettiriihestä tasapainoisia ja toivoa herättäviä ratkaisuja

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Hallituksen budjettiriihen lähestyessä maailman ja Euroopan tilanne ei näytä kovin valoisalta. Suomen talous ei ole odotuksista huolimatta elpynyt ja suhdannetyöttömyys on voimistunut. Kuluneen hallituskauden aikana esimerkiksi työelämän lainsäädäntöön, sosiaaliturvaan ja sote-palveluiden saatavuuteen on kohdistettu rajuja heikennyksiä. Heikennysten myötä yhteiskunnan yleinen ilmapiiri on kiristynyt ja eri väestöryhmien välinen vastakkainasettelu lisääntynyt.

STTK toivoo, että hallitus keskittyisi budjettiriihessä tekemään tasapainoisia ja toivoa herättäviä ratkaisuja heikompiosaisten kurittamisen sijaan. 
– Tähänastiset turvan ja palveluiden heikennykset kohdistuvat yhteiskunnan ja työelämän heikompiosaisiin eli heihin, joiden työmarkkina-asema on tälläkin hetkellä hyvin epävarma. Hallitukselta olisi nyt ryhdikäs veto tehdä kokonaisarvio hallitusohjelman eri osa-alueiden yhteisvaikutuksista työllisyyteen ja ihmisten hyvinvointiin, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toteaa.

Kehysriihen päätös arvonlisäveron kiristämisestä syö ostovoimaa, heikentää talouden suhdannetta entisestään ja kohdentuu kohtuuttomasti pienituloisiin. 
– Tehdyistä valinnoista voi myös peruuttaa. Tulevasta budjettiriihestä kaivataan nyt tasapainoa luovia päätöksiä, Palola korostaa. 

Talouteen vauhtia kasvuohjelmalla

STTK:n mielestä Suomi tarvitsee laaja-alaisen ja yhteiskuntaa sitouttavan pitkän aikavälin kasvuohjelman työllisyysasteen nostamiseksi ja tuottavuuden parantamiseksi. Palkansaajajärjestöjä tarvitaan ohjelman rakentamiseen. 

– Kasvua ja lisäinvestointeja kaivataan nyt tasaisesti eri puolille Suomea. Kasvuohjelmassa on oltava linjauksia suomalaisen teollisuuspolitikan vahvistamiseksi ja yritysten kasvun tukemiseksi vihreä siirtymä ja energiaomavaraisuus huomioiden. TKI-määrärahojen pitkäjänteiseen vaikuttavuuteen on panostettava. Vahvemmalla digitalisaatiolla on kiihdytettävä niin julkisen sektorin kuin yritystenkin tuottavuuskehitystä, Palola listaa. 
 
Hallitus on toistaiseksi kunnostautunut kurittamalla työikäistä oman osaamisensa päivittäjää. 
– Osaamisen on oltava kasvuohjelman sydän ja keuhkot, muuten saamme vain haaveilla nykyistä paremmasta tuottavuudesta. Työikäisten osaamisen päivittämisen edellytykset ovat heikentyneet ennennäkemättömällä vauhdilla tämän hallituskauden aikana. Nyt on syytä kääntää tämä vapaa pudotus, Antti Palola korostaa.

Ajankohtaista

26.8.2024

Mitä kuuluu vaalien jälkeiseen Eurooppaan?

Lue
26.8.2024

Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttaminen, HE eduskunnalle

Lue
26.8.2024

STTK selvitti: Henkilöstön hallintoedustus Suomessa Ruotsia ja Saksaa heikompaa 

Lue
23.8.2024

Kolmansien maiden kansalaisten maahantulo ja oleskelun edellytyksistä kausityöntekijöinä, HE eduskunnalle

Lue
22.8.2024

Tehyn kysely: Osastonhoitajat kovilla – säästöpaineita, YT-menettelyitä, isompia yksiköitä ja lisääntynyttä hallintoa

Lue
21.8.2024

STTK: Suomi tarvitsee budjettiriihestä tasapainoisia ja toivoa herättäviä ratkaisuja

Lue
21.8.2024

STTK:n tavoitteet hallituksen budjettiriiheen 2024: Kestävää talouskasvua ja tasapainoa

Lue
20.8.2024

Verkkolähetys: Näkökulmia henkilöstön hallintoedustukseen Saksassa, Ruotsissa ja Suomessa

Lue