Mitä kuuluu vaalien jälkeiseen Eurooppaan?

Kirjoittaja:

Maria Häggman

kansainvälisten asioiden päällikkö

Profiili

Uusi Euroopan parlamentti valittiin kesäkuussa ja uusi parlamentti on järjestäytynyt. Mutta mitä seuraavaksi ja mitä seuraavaan kuuden vuoden parlamenttikauteen sisältyy?

Milloin EU-komissaarinimitykset valmistuvat?

Nimitykset valmistuvat todennäköisesti vasta marraskuun loppuun mennessä, joten uusi komissio voi aloittaa työnsä joulukuun alussa. Tämän hetken tietojen mukaan parlamentin valiokunnat kuulevat ehdokkaita loka- ja marraskuun aikana.

Vaikka jäsenmaat nimittävät oma komissaarinsa, myös parlamentin on hyväksyttävä heidät.

Millainen komissaarin salkku Suomelle on luvassa?

Tällä hetkellä (elokuu) salkusta ei ole tietoa ja siihen vaikuttavat monet asiat.

Suomi on ilmoittanut olevansa kiinnostunut kilpailukykyyn ja turvallisuuteen liittyvistä salkuista, mutta aiheet ovat tärkeitä myös monelle muulle jäsenmaalle, ja niihin liittyviä salkkuja on monia. Komission johtaja Ursula von der Leyen kokoaa tällä hetkellä ”salkkupalapeliä”, mutta häneltä puuttuvat vielä viiden maan ehdokkaat. Deadline nimeämisille on elokuun loppu.

Mainitse kolme tärkeintä asiakokonaisuutta, johon tämän parlamentin ja tulevan komission kaudella Euroopassa keskitytään?

Kolme tärkeinä ovat suuressa kuvassa 1. Euroopan kilpailukyvyn varmistaminen, 2. ilmastonmuutoksen torjunta ja 3. eurooppalaisen puolustuksen ja turvallisuuden vahvistaminen.

Kaikkiin näihin kokonaisuuksiin kytkeytyy palkansaajien osalta kansalaisten tukeminen sekä yhteiskuntiemme ja sosiaalisen mallimme vahvistaminen.

Mikä olisi eurooppalaiselle ay-liikkeelle tärkeintä?

Poliittisissa suuntaviivoissa on jo nyt sitouduttu siihen, että tuleva komissio jatkaa työelämän kehittämistä ja sitoutuu toteuttamaan oikeudenmukaista vihreää siirtymää. Tämä on eurooppalaisille palkansaajille tärkeää.

Myös komission uusi aloite laadukkaita työpaikkoja koskevan etenemissuunnitelman laatimisesta yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa on tärkeä. Suunnitelman tarkoitus on edistää oikeudenmukaisia palkkoja, hyviä työoloja ja esimerkiksi koulutusmahdollisuuksia ennen kaikkea lisäämällä työehtosopimusneuvottelujen kattavuutta.

Entä mikä on tärkeää Suomen ay-liikkeelle?

Tavoitteemme ovat hyvin linjassa eurooppalaisten työntekijöiden tavoitteiden kanssa. Katsomme tarkasti Euroopan suuntaan työolojen ja -ehtojen kehittämisessä, koska meillä Suomessa työelämän oikeuksia on heikennetty tuntuvasti tällä hallituskaudella.

Esimerkiksi esitykset oikeudenmukaisen siirtymän tukemisesta ovat tärkeitä, kun meillä on tuntuvasti vaikeutettu mahdollisuuksia uudelleen ja edelleen kouluttautua työelämässä.

Myös aloitteet, jolla pyritään hallitsemaan digitalisaation vaikutuksia työelämään, ovat tärkeitä. Poliittisissa suuntaviivoissa luvataan aloitteita tekoälyn vaikutuksista työelämään ja mainitsee etätyön ja ”aina hereillä” olevan yhteiskunnan vaikutukset psykososiaaliseen terveyteen. Komissio tulee myös tekemään esityksen oikeudesta olla tavoittamattomissa.

Sota Ukrainassa jatkuu. Miten yhtenäinen uuden parlamenttikauden Eurooppa on Ukrainan tukemisessa tavoitteena rauha ja maan itsenäisyyden säilyminen?

On todella tärkeää, että pysytään yhtenäisinä Ukrainan tukemisessa ja että Eurooppa kantaa tässä vastuunsa. Ukraina käy puolustussodan lisäksi arvosotaa koko Euroopan puolesta.

On sanottu, että Eurooppa on suuri ”ulkomuseo”. Miltä Euroopan kilpailukyky vaikuttaa globaalista näkökulmasta? Pärjäämmekö maailman suurille kuten Yhdysvalloille ja Kiinalle?

Globaalisti pelataan kovaa peliä, jossa USA ja Kiina ovat korottaneet panoksiaan. Myös geopolitiikka on tehnyt paluun.

Euroopalla on paljon vahvuuksia ja hyvät edellytykset pärjätä, kunhan teemme yhteistyötä. Haasteistaan huolimatta Eurooppa on vakaa ja vauras maanosa, jossa on demokratia, oikeusvaltio ja vahvat instituutiot. Täällä on valtavasti inhimillistä pääomaa sekä koulutettu, osaava ja hyvinvoiva väestö. Eurooppa on myös houkutteleva markkina-alue ja haluttu globaali kumppani.

Elokuun lopulla Turussa on jälleen Eurooppa-foorumi. Mitä se tavoittelee ja onko tapahtuma noteerattu muuallakin kuin Suomessa?

Foorumin tavoite on lisätä EU-keskustelua Suomessa ja siinä se on onnistunut hyvin. Tapahtumasta ollaan kiinnostuneita myös muualla ja tänä vuonna esimerkiksi sisämarkkinaraportin laatinut Italian ex-pääministeri Enrico Letta osallistuu tapahtumaan.

STTK on myös mukana ja järjestää yhdessä muiden työmarkkinajärjestöjen kanssa ex-EU-suurlähettiläs Markku Keinäsen vetämän keskustelun alkavasta EU-kaudesta. Keskusteluun osallistuu puheenjohtaja Antti Palola.

Kysymyksiin vastasi STTK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Maria Häggman

Ajankohtaista

26.8.2024

Mitä kuuluu vaalien jälkeiseen Eurooppaan?

Lue
26.8.2024

Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttaminen, HE eduskunnalle

Lue
26.8.2024

STTK selvitti: Henkilöstön hallintoedustus Suomessa Ruotsia ja Saksaa heikompaa 

Lue
23.8.2024

Kolmansien maiden kansalaisten maahantulo ja oleskelun edellytyksistä kausityöntekijöinä, HE eduskunnalle

Lue
22.8.2024

Tehyn kysely: Osastonhoitajat kovilla – säästöpaineita, YT-menettelyitä, isompia yksiköitä ja lisääntynyttä hallintoa

Lue
21.8.2024

STTK: Suomi tarvitsee budjettiriihestä tasapainoisia ja toivoa herättäviä ratkaisuja

Lue
21.8.2024

STTK:n tavoitteet hallituksen budjettiriiheen 2024: Kestävää talouskasvua ja tasapainoa

Lue
20.8.2024

Verkkolähetys: Näkökulmia henkilöstön hallintoedustukseen Saksassa, Ruotsissa ja Suomessa

Lue