Loppukesän vinkkilista kesäduunareille

Kirjoittaja:

Vee Tirinen

Syksy lähestyy, ja monilla kesätyöntekijöillä työrupeama on jo päättynyt tai päättymässä. Kesätyön jälkeen on tärkeää huolehtia muutamista käytännön asioista, jotka voivat auttaa jatkossa työnhaussa ja turvata oikeutesi. Tässä muutama vinkki, joilla varmistat, että kesätyön päättyminen sujuu hyvin.

Työtodistus

Työtodistus on tärkeä asiakirja, josta näkyy, että työntekijä on ollut työsuhteessa. Uutta työpaikkaa etsiessä aiemmalla työkokemuksella voi olla suuri merkitys. Kun kesätyön loppu häämöttää, kerro työnantajalle selvästi, haluatko laajan vai suppean työtodistuksen. Suppea työtodistus sisältää tiedon työsuhteen kestosta ja työtehtävistä, kun taas laaja työtodistus sisältää tiedot muun muassa työsuhteen kestosta, työtehtävien laadusta ja arvion työntekijän työtaidosta ja käytöksestä. Työntekijän pitää pyytää itse työtodistusta, ja työnantajalla on velvollisuus antaa se työsuhteen päättyessä. Jos et saa työtodistusta pyynnöistäsi huolimatta, ole yhteydessä työsuojeluun: he voivat velvoittaa työnantajan antamaan sinulle todistuksen sakon uhalla. Kannattaa pyytää työtodistusta kirjallisesti, niin voit tarvittaessa jälkikäteen osoittaa, että olet pyytänyt sitä. 

Palkan tarkistus

Olethan tarkistanut jokaisesta palkkalaskelmasta, että palkkasi on maksettu oikein? Kun teet palkanlisiin oikeuttavaa työtä, sen näkyä tulisi palkassakin. Onko peruspalkka, työehtosopimuksen mukaiset vuorolisät ja ylityökorvaukset maksettu kuten pitää? Löydät tiedon sovellettavasta työehtosopimuksesta työsopimuksestasi. Jos tieto puuttuu sieltä, voit kysyä sitä työnantajalta. Oikean työehtosopimuksen voi myös joskus päätellä työnantajan toimialan ja tehtävän työn perusteella. Palkan tarkistamista varten on hyvä pitää omaa kirjanpitoa tunneista esimerkiksi kalenteriin tai vihkoon. Palkkalaskelman toimittaminen työntekijälle on pakollista, ja nykyään se on käytettävissä yleensä verkkopankissa.  

Lomakorvaus

Kesätyöntekijät tekevät usein töitä koko kesän ilman lomaa. Työsuhteen päättyessä tämä ahertaminen korvataan lomakorvauksella. Kesäduunarin kannattaa siis tarkistaa viimeisestä palkkalaskelmasta, että pitämättömät lomat on maksettu lomakorvauksena. Tiesitkö, että olet lähes aina oikeutettu saamaan lomakorvauksen? Jos sinulle kertyy vuosilomaa, maksetaan lomakorvaus sen mukaisesti. Vuosilomaa kertyy, jos olet tehnyt töitä vähintään 35 tuntia tai 14 päivää kuukaudessa. Kun vuosilomaa ei kerry, työntekijällä on oikeus pitää palkallista vapaata. Siitä maksetaan korvaus, joka on 9 % koko työsuhteen palkasta. Jos olet ollut työsuhteessa yli vuoden, sinulla voi olla oikeus korotettuun 11,5 %:n lomakorvaukseen. Etkö saanut lomakorvausta? Pyydä työnantajaltasi palkan oikaisua kirjallisesti. 

Suosittelijaksi pyytäminen

Työnhakuprosessin aikana työnhakijalta pyydetään usein suosittelijoita. Suosittelija on henkilö, jolla on kokemusta työskentelystä kanssasi ja joka osaa kertoa, millainen olet työntekijänä. Hyvin sujuneen kesätyöjakson jälkeen kannattaa rohkeasti kysyä, voisiko esimerkiksi lähiesihenkilösi toimia suosittelijana seuraavia työpaikkoja hakiessasi. Jos sinulla on LinkedIn-palvelussa tili, voit pyytää häntä siellä kontaktiksi. Kannattaa aina kysyä lupaa suosittelijalta, ennen kuin mainitset hänet työhakemuksessasi.  

Apua ongelmatilanteissa voit hakea oman työpaikkasi luottamusmieheltä tai ammattiliitostasi.

Vee Tirinen, kirjoittaja on SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteisen Kesäduunari-infon neuvoja.

Ajankohtaista

21.11.2024

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
21.11.2024

Tehy vaatii: HUSin lopetettava välittömästi ihmisten törkeä kohtelu – HUS painostaa työntekijöitä tekemään suuria päätöksiä epäinhimillisellä aikataululla

Lue
20.11.2024

Vaikuttamistoiminnan taloudellisia tietoja koskeva VTV:n määräysluonnos

Lue
20.11.2024

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
20.11.2024

Aikuiskoulutustuen poisto oli isku pelastusalojen opiskelijoille

Lue
20.11.2024

Tehyn lausunto palkkamonttulaista: Nyt säädetään rakenteellista palkkasyrjintää

Lue
20.11.2024

Työmarkki­na­kes­kus­jär­jestöt: Työ- ja osaamispe­rus­teinen maahanmuutto on mahdollisuus, jota ei saa ohittaa

Lue
19.11.2024

Tehy siirtää ensihoitopalvelualan lakkoa turvatakseen yhteiskunnan toiminnan ja potilasturvallisuuden lumikaaoksessa – vaatii työnantajalta vastavuoroisesti vastuullisuutta työntekijöitä kohtaan

Lue