Syyskuun alussa voimaan astuvia muutoksia työttömyysturvaan 

Kirjoittaja:

Samppa Koskela

juristi, sosiaaliturvalainsäädäntö

Profiili

Hallitusohjelmaan on kirjattu useita heikennyksiä työttömyysturvaan. Osa muutoksista astui voimaan jo aiemmin tänä vuonna, ja seuraavat syyskuun alussa. Nyt voimaan astuvat muutokset koskevat muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista ja ansiosidonnaisen työssäoloehtoa. 

Työllisyyspalvelut työttömälle

Työttömyysturvan porrastaminen 

Ansiosidonnainen työttömyysturva porrastetaan. Tämä tarkoittaa, että työttömyysturva laskee 80 prosentin tasolle kahdeksan työttömyysviikon jälkeen (n. 2 kk.) ja 75 prosentin tasolle alkuperäisestä 34 työttömyysviikon jälkeen (n. 8 kk.). 

Muutokset työskentelyedellytykseen 

Ansiosidonnaisen työssäoloehdon pituus kaksinkertaistuu. Nykyisin ansiosidonnaista voi saada puolen vuoden (26 kalenteriviikkoa) työskentelyn jälkeen. Jatkossa vaaditaan vuoden työskentely. 

Pidempää työssäoloehtoa sovelletaan, jos ansiopäivärahan maksamisen edellytyksenä olevaan työssäoloehtoon voidaan lukea työtä uuden tuloperusteisen mallin mukaisesti syyskuun 2024 ajalta tai sen jälkeen. 

Työttömyysturvan työssäoloehto muutetaan tuloperusteiseksi. Tämä tarkoittaa, että päivärahaoikeus ei jatkossa riipu tehtyjen työtuntien määrästä, vaan riittävää työttömyyttä edeltävää työskentelyä arvioidaan palkan perusteella. Tällä hetkellä ansiopäivärahan saaminen edellyttää, että henkilö on työskennellyt 18 tuntia viikossa noin puolen vuoden ajan. Tästä viikkokohtaisesta tuntirajasta luovutaan, ja jatkossa edellytetään, että henkilö on työskennellyt 12 kalenterikuukautta ja ansainnut tällöin vähintään 930 euroa kuukaudessa. 

Muut heikennykset 

Ansiopäivärahan työssäoloehdon kertyminen palkkatuetussa työssä loppuu. Aiemmin palkkatuettu työ on kerryttänyt työssäoloehtoa 75 prosentin osuudella. Palkkatukityö ei pääsääntöisesti enää kerrytä työssäoloehtoa, jos työ on alkanut 2.9. 2024 tai sen jälkeen. 

Ikään sidottuja työttömyysturvan suojasäännöksiä poistetaan. 58 vuotta täyttäneiden päivärahaa koskevasta suojasäännöksestä ja 57 vuotta täyttäneiden työllistämisvelvoitteesta luovutaan. 

Merkittäviä toimeentulo-ongelmia monille 

STTK on vastustanut tällä hallituskaudella työttömyysturvaan tehtyjä suuria heikennyksiä. Työttömyysturvan tason, työssäoloehdon ja suojasäännösten muutokset ovat hyvin valitettavia, koska niistä seuraa merkittäviä toimeentulo-ongelmia monille työttömille ja heidän perheilleen. Lisäksi etenkin monien pienipalkkaisten pätkätyöläisten ja osa-aikatyötä tekevien työttömyysturvan taso heikentyy hyvin merkittävästi työssäoloehtoa koskevien muutosten ja muiden työttömyysturvaleikkausten yhteisvaikutuksesta. 

Lisätietoja STTK:ssa: juristi Samppa Koskela samppa.koskela@sttk.fi 

Ajankohtaista

30.8.2024

Oikeudenmukainen siirtymä on vastaus EU:n ja Suomen haasteisiin

Lue
30.8.2024

Tehy: Hallituksen leikkauslinja uhkaa kansalaisten terveyttä ja henkeä – asia on korjattava budjettiriihessä

Lue
29.8.2024

Loppukesän vinkkilista kesäduunareille

Lue
29.8.2024

Työsuojelun yhteistoimintahenkilöiden rekisteröinti

Lue
29.8.2024

Syyskuun alussa voimaan astuvia muutoksia työttömyysturvaan 

Lue
29.8.2024

Vuoden 2025 tuloveroasteikko, tuloverolain muuttaminen ja väliaikainen muuttaminen

Lue
28.8.2024

Mitä alkava EU-kausi lupaa työelämälle? 

Lue
27.8.2024

Isien perhevapaiden käytöstä tasa-arvon toivottu valopilkku

Lue