Työsuojelun yhteistoimintahenkilöiden rekisteröinti

STTK:n lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle

Esityksessä ehdotetaan työsuojelun yhteistoimintahenkilöiden rekisteröinnistä annettavaa lakia, joka korvaisi voimassa olevan työsuojeluhenkilörekisteristä annetun lain. STTK pitää ehdotettavaa sääntelyä pääosin perusteltuna ja kannatettavana.

Lain 3 §:ssä säänneltävää työnantajan ilmoitusvelvollisuutta ehdotetaan kuitenkin väljennettäväksi voimassa olevaan sääntelyyn verrattuna. Ehdotettavan lainkohdan mukaan työnantajalla olisi velvollisuus ilmoittaa Työturvallisuuskeskukselle tietoja työpaikan työsuojelun yhteistoimintahenkilöistä työsuojelun edistämiseksi, jos työnantaja teettää palveluksessaan olevalla tai vuokratulla henkilöstöllä työtä työpaikalla yli 30 kalenteripäivänä ja työpaikalla työskentelee vähintään kymmenen työnantajan palveluksessa olevaa tai vuokrattua henkilöä. STTK ei pidä perusteltuna voimassa olevan sääntelyn muuttamista ehdotetulla tavalla.

Työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetun lain 23 §:ssä tarkoitetussa sopimuksessa on voitu sopia työsuojeluvaltuutetun valinnasta esimerkiksi konsernin sisällä siten, että työsuojeluvaltuutettu voi itse työskennellä pienemmässäkin konserniin kuuluvassa työpaikassa. Lisäksi mainitun lain 29 § 1 momentin mukaan työpaikan henkilöstöllä on oikeus valita työsuojeluvaltuutettu myös alle 10 työntekijän työpaikkoihin. Ehdotettu muutos eriarvoistaa työsuojeluvaltuutettujen toimintamahdollisuuksia mm. tietojen saannin ja muun kommunikoinnin näkökulmasta pelkästään työnantajan koon perusteella eikä tätä voida pitää tarkoituksenmukaisena ottaen huomioon lain tavoitteen edistää tietojen välittämistä ja työsuojelua rekisteritoiminnan avulla.

STTK katsoo, että lain tavoitteiden toteutumisen ja työsuojelun edistämisen näkökulmasta työnantajan ilmoitusvelvollisuutta pitäisi soveltaa myös niissä alle 10 työntekijän työpaikoissa, joissa työsuojeluvaltuutettu on valittu.

Ehdotetun 30 kalenteripäivän työnteettämisen edellytys jää perusteluiltaan epäselväksi. Onko seuranta rullaavaa vai sidottu johonkin tarkastelujaksoon? Jos toimija järjestää työsuhteista toimintaa esimerkiksi vain kesäkausina lyhyinä jaksoina, tuleeko ilmoitusvelvoitetta koskeva sääntely sovellettavaksi 30 kalenteripäivän täyttyessä usean vuoden kuluttua?

Lisätietoja STTK:ssa: Inka Douglas

Ajankohtaista

30.8.2024

Oikeudenmukainen siirtymä on vastaus EU:n ja Suomen haasteisiin

Lue
30.8.2024

Tehy: Hallituksen leikkauslinja uhkaa kansalaisten terveyttä ja henkeä – asia on korjattava budjettiriihessä

Lue
29.8.2024

Loppukesän vinkkilista kesäduunareille

Lue
29.8.2024

Työsuojelun yhteistoimintahenkilöiden rekisteröinti

Lue
29.8.2024

Syyskuun alussa voimaan astuvia muutoksia työttömyysturvaan 

Lue
29.8.2024

Vuoden 2025 tuloveroasteikko, tuloverolain muuttaminen ja väliaikainen muuttaminen

Lue
28.8.2024

Mitä alkava EU-kausi lupaa työelämälle? 

Lue
27.8.2024

Isien perhevapaiden käytöstä tasa-arvon toivottu valopilkku

Lue