Vuoden 2025 tuloveroasteikko, tuloverolain muuttaminen ja väliaikainen muuttaminen

STTK:n lausunto valtiovarainministeriölle

Ansiotuloverotuksen indeksitarkistus estää verotuksen kiristymisen

Valtion tuloveroasteikkoihin tehtävät indeksitarkistukset estävät ansiotulojen verotuksen kiristymisen hintojen tai palkkojen nousun seurauksena. On tärkeää, että nykyisessä talouden epävarmassa tilanteessa palkansaajien ostovoimaa ei heikennetä verotusta kiristämällä.

Hallituksen esityksessä ansiotuloverotuksen tuloveroasteikkoja esitetään korotettavaksi 3,4 %:lla lukuun ottamatta kahta ylintä tuloluokkaa. Esitetty korotus vastaa ensi vuodelle arvioitua ansiotason nousua. Ensi vuodelle ennustettu inflaatio on VM:n mukaan vain 1,6 %.

Kahdessa ylimmässä tuloluokassa indeksitarkistuksen tekemättä jättäminen on perustelua, koska ns. solidaarisuusveron alarajaa nostettiin jo viime vuonna, mikä kevensi huomattavasti suurituloisten verotusta. Tämä indeksitarkistusten tekemättä jättäminen ei kuitenkaan kompensoi kuin pieneltä osin edellisenä vuonna tulleen suurituloisten verotuksen keventymisen.

STTK tukee muuten hallituksen esitystä ansiotuloverotuksen indeksitarkistuksista mutta olisi palauttanut ns. solidaarisuusveron alarajan viime hallituskauden aikaiselle tasolle, noin 85 000 euroa vuodessa ansaitseviin.

Työtulovähennyksen korottaminen tukee pieni- ja keskituloisten ostovoimaa

Työtulovähennyksen korottaminen pieni- ja keskituloisille on osa hallitusohjelman mukaista työn verotuksen keventämisohjelmaa. Työtulovähennyksen korottaminen alaikäisen lapsen perusteella tukee työn tekemisen kannusteita ja purkaa osaltaan kannustinloukkuja. STTK tukee näitä hallituksen esittämiä muutoksia pieni- ja keskituloisten verotukseen, vaikka nykyisessä julkisen talouden vaikeassa tilanteessa yleistä verotuksen keventämistä ei voi pitää kannatettavana.

Kotitalousvähennyksen ehtojen tiukennus on paikallaan julkisen talouden vahvistamiseksi

Hallituksen esitys kotitalousvähennyksen ehtojen lievästä kiristämisestä on paikallaan, verotuottojen lisäämiseksi. Hallituksen esityksessä oleva 100 miljoonan leikkaus ei vielä vaaranna kotitalousvähennyksen käyttöä. Leikkauksen on arvioitu kohdistuvan suurempiin asunnon kunnostuspito- ja perusparannustöihin. Kotitalousvähennyksen on arvioitu vähentävän harmaata taloutta ja lisäävän työllisyyttä. Kotitalousvähennys on kuitenkin julkisen talouden näkökulmasta kallis tapa edistää näitä tavoitteita, koska se alentaa verotuottoja yli 500 miljoonalla vuositasolla. STTK tukee hallituksen esitystä kotitalousvähennyksen ehtojen kiristämisestä.

Tulonjaossa suurituloiset hyötyvät veromuutoksista

Hallituksen esitykset tuloveroasteikon muutoksista suosivat suurituloisia. Kolme ylintä tulodesiiliä hyötyvät eniten hallituksen vuodelle 2025 esittämistä veromuutoksista. Tämä tuloerojen kasvu olisi mahdollista estää kiristämällä suurituloisten verotusta, esimerkiksi palauttamalla entinen solidaarisuusveron alaraja. Tämä toimenpide lisäisi kansalaisten keskuudessa tunnetta siitä, että myös suurituloiset osallistuvat talouden tasapainottamiseksi tehtäviin toimenpiteisiin. STTK ei kannata verotuksen progression lieventämistä suurituloisten verotusta keventämällä.

Lisätietoja STTK:ssa: Seppo Nevalainen

Ajankohtaista

30.8.2024

Oikeudenmukainen siirtymä on vastaus EU:n ja Suomen haasteisiin

Lue
30.8.2024

Tehy: Hallituksen leikkauslinja uhkaa kansalaisten terveyttä ja henkeä – asia on korjattava budjettiriihessä

Lue
29.8.2024

Loppukesän vinkkilista kesäduunareille

Lue
29.8.2024

Työsuojelun yhteistoimintahenkilöiden rekisteröinti

Lue
29.8.2024

Syyskuun alussa voimaan astuvia muutoksia työttömyysturvaan 

Lue
29.8.2024

Vuoden 2025 tuloveroasteikko, tuloverolain muuttaminen ja väliaikainen muuttaminen

Lue
28.8.2024

Mitä alkava EU-kausi lupaa työelämälle? 

Lue
27.8.2024

Isien perhevapaiden käytöstä tasa-arvon toivottu valopilkku

Lue