Oikeudenmukainen siirtymä on vastaus EU:n ja Suomen haasteisiin

Kirjoittaja:

Maria Häggman

kansainvälisten asioiden päällikkö

Profiili
Euroopan Unioni

EU-politiikassa korostuvat nyt turvallisuus, kilpailukyky ja ilmastotoimet. Poliittisesti on myös vihdoin kuultu viesti siitä, että siirtymän on tapahduttava oikeudenmukaisesti. Tulevan komission suuntaviivoissa työelämäpuolella siirtymään luvataan sekä merkittävästi enemmän varoja että sitoudutaan toteuttamaan laatutyöpaikkojen tiekartta yhdessä työmarkkinaosapuolien kanssa. Kartan tarkoitus on tukea oikeudenmukaisia palkkoja ja työoloja sekä siirtymää ennen kaikkea työehtosopimusneuvottelujen kautta. 
 
– Euroopassa on ymmärretty, miten tärkeää suurten muutosten aikana on tukea ihmisiä ja luoda heille mahdollisuuksia sekä vahvistaa ihmisten uskoa ja toivoa tulevaisuudesta. Tämä on ollut kauan palkansaajaliikkeen pääviesti päättäjille ja on hyvin surullista, että Suomessa tätä viestiä ei ole kuultu. Nykyinen hallitus toimii täysin vastakkaisella tavalla, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toteaa. 

Ilmastotoimien ja vihreän siirtymän jatkaminen uuden puhtaan teollisuuden sopimuksen kautta on myös tulevalla kaudella tärkeää. 
– Euroopalla ja Suomella ei ole varaa peruuttaa aiemmista, vuoteen 2030 ulottuvista päätöksistä, vaan niitä on määrätietoisesti vietävä eteenpäin. Puhdas siirtymä on mahdollisuus uudistaa teollisuutta ja taloutta. Sääntelyn on tarkoitus luoda näkymä, jonka pohjalta voidaan tehdä investointeja, Palola sanoo. 
 
– Suomessa on myös ymmärrettävä, että valtiontuista ei ihan heti tulla Euroopassa luopumaan, vaan on luotava keinoja ja välineitä, jotka varmistavat, että suomalaiset yritykset pärjäävät tuista huolimatta. 

Euroopalla on vahvuuksia 

Investointien houkuttelemisessa Suomella ja Euroopalla on paljon vahvuuksia ja hyvät edellytykset pärjätä, kunhan teemme yhteistyötä. Haasteistaan huolimatta Eurooppa on vakaa ja vauras maanosa, jossa on demokratia, oikeusvaltioperiaate ja vahvat instituutiot. Täällä on valtavasti inhimillistä pääomaa sekä koulutettu, osaava ja hyvinvoiva väestö. Vahvuuksista on huolehdittava ja niitä on kehitettävä yhdessä.  

Myös sisämarkkinoiden toimivuutta ja oikeudenmukaisuutta on kehitettävä, jotta pärjäämme globaalissa kilpailussa ja pysymme houkuttelevana markkina-alueena ja haluttuna globaalina kumppania. 

STTK osallistuu jo seitsemännen kerran Turun Eurooppa-foorumiin järjestämällä yhdessä muiden työmarkkinajärjestöjen kanssa keskustelutilaisuuden tulevasta Brysselin kaudesta. Eurooppa-foorumi järjestetään vuosittain elokuun lopulla Turussa. Tämän vuoden teema on Euroopan turvallinen tulevaisuus. 

Ajankohtaista

20.12.2024

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen

Lue
19.12.2024

Vaikeiden aikojen vastapainoksi tarvitsemme uskoa, toivoa ja rohkeutta

Lue
19.12.2024

Tehy hyväksyi neuvottelutuloksen yksityisen ensihoitopalvelualan työriidassa: Palkkoja korotetaan, useita parannuksia työehtoihin 

Lue
19.12.2024

Toimisto suljettu 23.12.2024 – 6.1.2025

Lue
18.12.2024

Patrick Tiainen on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2024 

Lue
18.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola edustajistossa: Nyt on palkankorotusten vuoro

Lue
18.12.2024

Puheenjohtaja Palolan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
18.12.2024

Edustajiston puheenjohtajan Kristiina Lindroosin puhe

Lue