Pelastustoimi tarvitsee budjettiriihestä talouden ja suorituskyvyn turvaavia ratkaisuja

Nopea avunsaanti hätätilanteissa ja kriisinkestävyys on yksi yhteiskuntamme keskeisistä turvatekijöistä. Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL edellyttää, että pelastustoiminnalle varmistetaan riittävät talous- ja henkilöstöresurssit budjettiriihessä. 

Hyvinvointialueet järjestävät pelastustoimen palvelut. Uhkana on, että talouden suuri alijäämä ja sopeutustoimet hyvinvointialueilla vaikeuttavat pelastustoiminnan palveluiden ylläpitämistä ja pitkäjänteistä kehittämistä.

– Useilla hyvinvointialueilla toimintaa on jo jouduttu sopeuttamaan heikon taloustilanteen pakottamana. Tämä tarkoittaa viiveitä avun saannissa, mutta myös työturvallisuus- ja työhyvinvointiriskejä kuormittuneelle ja alimitoitetulle pelastushenkilöstölle, vt. järjestön johtaja Pasi Jaakkola sanoo.

Työskentelyolosuhteita, palkkausta ja muita työehtoja on kehitettävä yhdessä pelastusalan henkilöstön kanssa, jotta nykyinen henkilöstö ja aloille valmistuvat jäävät alalle. Koko maan kattava pelastustoiminta tarvitsee riittävästi alan tutkinnon suorittanutta henkilöstöä.

– On positiivista, että pelastajien koulutuspaikkoja on pystytty lisäämään lisärahoituksen turvin. Haastavassa taloustilanteessa suuri kysymysmerkki kuitenkin on, pystyvätkö pelastajapulasta kärsivät hyvinvointialueet palkkaamaan valmistuvat pelastajat, Jaakkola toteaa.

Muuttunut turvallisuusympäristö edellyttää riittävää rahoitusta ja pitkäjänteistä päätöksentekoa. Osana kokonaisturvallisuutta pelastustoiminnassa on varauduttava ennalta poikkeustilanteisiin, kuten turvallisuuskriiseihin, luonnonkatastrofeihin ja suuronnettomuuksiin.

– Vaikka taloustilanne on haastava, pelastustoimi ei ole paikka, jossa voidaan tehdä kompromisseja. Sekunnit ja minuutit ratkaisevat, että apu saapuu perille ajoissa, Jaakkola painottaa.

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ehdottaa, että pelastustoimen tehtävien järjestämisvastuun sijoittumista on selvitettävä. Pelastustoimen ohjausvastuu on pelastustehtävien osalta sisäministeriöllä ja hyvinvointialueiden ohjausvastuu sosiaali- ja terveysministeriöllä. Kahden ministeriön ohjauksen selkiyttäminen edellyttäisi kattavaa selvitystä tehokkaasta ja selkeästä järjestämistavasta.

Lisätietoja: Vt. järjestön johtaja Pasi Jaakkola, Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL, p. 045 854 1989.

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL on Suomen suurin pelastushenkilöstön ammattiliitto. Liitto ajaa ja valvoo pelastus-, ensihoito- ja hätäkeskusammattilaisten etuja ja oikeuksia sekä edistää heidän hyvinvointiaan työelämässä.

Ajankohtaista

6.9.2024

Nollatuntisopimukset ja keikkatyöt yllättivät monen nuoren kesätyöntekijän 

Lue
5.9.2024

Paikallinen sopiminen muuttuu

Lue
5.9.2024

Ammattiliitto Pro: Hallituksen harkintakyky petti paikallisen sopimisen kanssa

Lue
5.9.2024

Yksityisiltä työvoimapalveluilta on vaadittava tuloksia

Lue
4.9.2024

Tehy: Hallituksen lopetettava hyvinvointialueiden syyttäminen ja rikkominen – ”päättäjiltä on todellisuudentaju kadonnut”

Lue
4.9.2024

Hätäkeskusammattilaiset: Työntekijöiden terveyttä vaarantaviin kuormitustekijöihin on puututtava

Lue
4.9.2024

Eettisen rekrytoinnin palkinto GA Telesis Engine Servicesille

Lue
4.9.2024

Vastaisku palkkojen polkemiselle tulee Ranskassa yritysjohtajilta

Lue