Sukupuolten epätasa-arvo ja syrjintä rakennusalalla paljastuu selvin luvuin

RIAn kyselyyn vastanneista enemmistö, peräti 57 %, on kokenut tulleensa syrjityksi tai eriarvoisesti kohdelluksi työelämässä rakennusalalla. Naisvastaajista 79 % kertoi negatiivisista kokemuksistaan, miesvastaajista 36 % – sukupuolten välinen ero on näin ollen merkittävä.

Kokemusten yleisyys vaihtelee huomattavasti myös eri toimiasemien välillä. Johtotehtävissä toimivat ovat kokeneet vähemmän eriarvoista kohtelua tai syrjintää, kun taas asiantuntijoilla ja toimihenkilöinä toimistotöissä työskentelevillä vastaavat kokemukset olivat yleisempiä.

Eriarvoista kohtelua on koettu tasaisesti niin työnantajan, esihenkilön, toisen työntekijän kuin asiakkaankin taholta. Toiminnan arvellaan johtuvan erityisesti sukupuolesta ja iästä.

”Kyselymme perusteella kokemukset eriarvoisesta kohtelusta ja syrjinnästä ovat valitettavan yleisiä rakennusalalla. Tarvitsemme koko alan kattavan ryhtiliikkeen, jotta alalla työskentely on kaikille turvallista ja miellyttävää. On todella ikävää, että varsinkin naisten huonot kokemukset ovat niin yleisiä”, RIAn puheenjohtaja Tommi Luukkonen toteaa.

Kokemukset häirinnästä olivat hieman harvinaisempia kuin kokemukset eriarvoisesta kohtelusta ja syrjinnästä, mutta tässäkin eri sukupuolten kokemukset eroavat. Naisista häirintää on kokenut 62 % ja miehistä 38 %. Myös eri ikäisten kokemukset ovat erilaisia; nuoremmat ovat kokeneet häirintää useammin.

Niin ikään uralla etenemisessä eri sukupuolet kokivat sukupuolen vaikutuksen hyvin eri tavoin. Lähes 80 % miesvastaajista on sitä mieltä, että sukupuoli ei ole vaikuttanut uralla etenemiseen. Naisista tätä mieltä on vain 45 %.

”Riskinä on, että erityisesti naiset eivät halua työskennellä alalla, jossa esiintyy syrjintää tai epäasiallista kohtelua. RIA on nostanut tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen kohtelun vaateen vahvasti esille toiminnassaan ja edistää sen toteutumista yhteistyössä yritysten, oppilaitosten sekä muiden järjestöjen kanssa. Tavoite on selvä: nollatoleranssi syrjinnälle ja häirinnälle”, toteaa RIAn toimitusjohtaja Kirsi Mettälä.

Rakennusinsinöörit ja arkkitehdit RIA ry  toteutti jäsenilleen kyselyn syrjinnästä ja häirinnästä työelämässä toukokuussa 2024. Kysely lähetettiin 6 653 jäsenelle, vastauksia saatiin 455.

Lisätiedot RIA:ssa: Kirsi Mettälä, toimitusjohtaja, RIA ry
kirsi.mettala@ria.fi, 044 984 3538

Ajankohtaista

6.9.2024

Nollatuntisopimukset ja keikkatyöt yllättivät monen nuoren kesätyöntekijän 

Lue
5.9.2024

Paikallinen sopiminen muuttuu

Lue
5.9.2024

Ammattiliitto Pro: Hallituksen harkintakyky petti paikallisen sopimisen kanssa

Lue
5.9.2024

Yksityisiltä työvoimapalveluilta on vaadittava tuloksia

Lue
4.9.2024

Tehy: Hallituksen lopetettava hyvinvointialueiden syyttäminen ja rikkominen – ”päättäjiltä on todellisuudentaju kadonnut”

Lue
4.9.2024

Hätäkeskusammattilaiset: Työntekijöiden terveyttä vaarantaviin kuormitustekijöihin on puututtava

Lue
4.9.2024

Eettisen rekrytoinnin palkinto GA Telesis Engine Servicesille

Lue
4.9.2024

Vastaisku palkkojen polkemiselle tulee Ranskassa yritysjohtajilta

Lue