Sitä niittää mitä kylvää

Kirjoittaja:

Valtteri Mäyrälä

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

Profiili

Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus paljastaa, että opiskelijoiden hyvinvointi ja toimeentulo ovat heikentyneet merkittävästi, ja monet joutuvat tinkimään perusasioista kuten ruoasta ja lääkkeistä. Opiskelijoiden toimeentuloon on tehty suoria leikkauksia, ja heitä on siirretty kattamaan elämisen kustannuksia lainalla, mikä on pahentanut tilannetta entisestään.

THL:n juuri julkaisema Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (KOTT) vuodelle 2024 paljastaa karuja totuuksia opiskelijoiden hyvinvoinnista ja toimeentulosta. Edellinen tutkimus on vuodelta 2021. Tulokset eivät yllätä meitä, jotka olemme seuranneet poliittisten päättäjien toimia viime vuosina. Niistä näkee, että opiskelijoiden hyvinvointi tai toimeentulo eivät ole olleet poliitikoille edistämisen arvoisia asioita.  

Opiskelijat luopuvat taloudellisten ongelmien vuoksi asioista, jotka tuottavat iloa, mutta myös niistä, jotka pitävät heidät terveinä. Ruuan loppumista pelkää neljäsosa (24 %) ja lääkkeiden ostamisesta on joutunut tinkimään 18 prosenttia opiskelijoista. Näitä ennen on jo luovuttu harrastuksista ja muusta arkea rytmittävästä vapaa-ajan tekemisestä. Ne kuitenkin ovat asioita, joihin myös opiskelijalla pitäisi olla oikeus pelkän pimeässä yksiössä yksin näkkärin syömisen sijasta.  

Edellä kuvattu kehitys on kiihtynyt samalla, kun opiskelijoiden toimeentuloon on tehty korostuneen paljon suoria leikkauksia ja heitä on siirretty kattamaan elämisen kustannuksia lainalla.  Yleinen inflaatiokehitys on kurittanut valmiiksi alituettuja opiskelijoita entisestään. Lääkkeistä ja ravinnosta tinkivien määrät ovat myös railakkaasti kasvaneet vuoden 2021 mittauksiin verrattuna.  

Vaikka edellä kuvattuja asioita olisikin aiemmin pitänyt ”haalarikansan” tarpeettomana valituksena, KOTT-tutkimuksen masentavien infograafien viimeistään pitäisi herättää päättäjät. 

Mikä siis neuvoksi?

Jos haluamme edistää poliitikkojen juhlapuheissa toistuvaa fantasiaa Suomesta korkean osaamistason maana, jonka kansa kiihtyvällä tahdilla korkeakoulutetaan, se ei toteudu ilman panostuksia opiskelijoiden toimeentuloon tai olosuhteisiin.   

Visiot eivät toteudu aikuiskoulutustuen poistolla, asumistuelta poissiirtämisellä eikä lainapainotteisuutta lisäämällä.  Opiskelijoita toki tulee aina olemaan ja heitä tulee aina valmistumaan, mutta politiikalla voimme vaikuttaa siihen, miten ajoissa, väsyneinä, velkaisina tai ruokittuina heidät tönitään työelämään.   

Olisi myös hienoa, että opinnoista ja itsensä kehittämisestä jäisi hienoja muistoja, kokemuksia ja ystäviä. Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä opiskelijaa hyödyttävää politiikkaa.  

Valtteri Mäyrälä 
Kirjoittaja on STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

Ajankohtaista

3.10.2024

Ammattiliitto Jytyn Jonna Voima vientimalliesityksestä: ”Toivomme, että kansanedustajat ymmärtävät, mikä on suomalaisen yhteiskunnan etu”

Lue
3.10.2024

Tehy: Eduskunnan pelastettava naisvaltaiset alat ikuisesta palkkamontusta

Lue
3.10.2024

STTK ei hyväksy vientimallia

Lue
3.10.2024

Tehy ja Inkoon kunta: HUS panikoi Lohjan sairaalan synnytysten lakkauttamisessa, päätöksen laillisuutta selvitetään

Lue
2.10.2024

Sitä niittää mitä kylvää

Lue
2.10.2024

Tehy: Lainsäätäjän kitkettävä hoitajiin kohdistuva työpaikkaväkivalta – lainsuoja ulotettava virkamiehistä sote-alan ammattilaisiin

Lue
27.9.2024

Tehy: Sote-rahoitukselle on saatava turvatakuut, mielivaltaiset leikkaukset on lopetettava

Lue
25.9.2024

Olga Gassen Tehyn viestintäpäälliköksi

Lue