Kansainvälisenä väkivallan vastaisena päivänä eli Tehyn Nyrkkisääntöpäivänä keskiviikkona 2.10.2024 Tehy muistuttaa sote-alan työnantajia siitä, että työntekijöiden työturvallisuus on työnantajan vastuulla. Työnantajien pitää ryhtyä toimiin, kun työntekijät ilmoittavat väkivaltatilanteesta työpaikalla.
Väkivalta on hoitoalalla todella yleistä. Tehyn vuonna 2021 teettämän tutkimuksen mukaan 69 prosenttia vastaajista oli kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa uransa aikana. 39 prosenttia kertoi, että väkivaltatilanteesta eteenpäin kertominen ei johtanut minkäänlaisiin jatkotoimiin.
Myös Tehyn kerätessä hoitajien väkivaltakokemuksia vuonna 2023 ilmestynyttä Nyrkkisääntö-kirjaa varten, kävi ilmi, etteivät kaikki väkivaltaa kokeneet ilmoita tilanteista työnantajalle.
– Työnantajan passiivisuus liian usein johtaa siihen, että hoitajat nuolevat haavansa yksin. Näin ei voi jatkua! Työnantaja ei voi valita, mihin väkivaltatapauksiin se reagoi. Sen on selvitettävä perin juurin jokainen hoitajaan kohdistettu lyönti, potku tai uhkaus ja huolehdittava, ettei se ikinä toistu, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Yksi syy ilmoitusten tekemättömyyteen oli monien hoitajien kokemus siitä, että aiemmin työnantaja ei ollut ryhtynyt ilmoituksen pohjalta mihinkään toimenpiteisiin.
– Ilmoittaminen koetaan ikään kuin turhaksi. Vaikka työntekijä oli itse asianmukaisesti ilmoittanut väkivaltatilanteesta, ilmoittaminen ei auttanut poistamaan väkivaltaa eikä parantanut työturvallisuutta, Rytkönen sanoo.
Tehy muistuttaa, että työnantaja ei voi olettaa henkilökunnan kestävän mitä tahansa esimerkiksi siksi, että työnantaja valitsee olla täyttämättä lainmukaista tehtäväänsä tarjota työntekijöille turvallinen työpaikka.
Ilmoitus on paras puolustus
Tehy haluaa muistuttaa ja rohkaista jäseniään tekemään ilmoituksia työnantajalle ja tarvittaessa poliisille. Tänä vuonna Nyrkkisääntö-kampanjan slogan onkin ”ilmoitus on paras puolustus”.
Tehy edistää edelleen lakimuutosta, joka suojaisi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä väkivaltatilanteissa yhtä hyvin kuin virkamiehiä, esimerkiksi poliiseja.
Tehyn juristi Inka Lehtinen toteaa, että on ensiarvioisen tärkeää saada hoitotyötä tekeville yhtäläinen suoja työssä kohdattua väkivaltaa vastaan kuin virkamiehillä, eli esimerkiksi poliiseilla ja lääkäreillä on.
– Jokainen työssä kohdattu väkivallanteko on rikos, ja tällä lainsäädäntömuutoksella on mahdollista kitkeä ilmiötä. Tehy peräänkuuluttaa hallitusta ryhtymään tähän hallitusohjelmaan kirjattuun lainsäädäntötoimeen pikimmiten, Lehtinen sanoo.
Laissa säädetyt työturvallisuusvastuut ovat jokaisella työnantajalla paitsi yhteisönä, myös esihenkilöillä henkilökohtaisesti.
– Tästä syystä jokainen ilmoitus on todellakin paras puolustus. Työnantajalla on lakiin perustuva velvollisuus puuttua tiedossaan oleviin työturvallisuuspuutteisiin viime kädessä työturvallisuusrikoksen uhalla, Lehtinen lisää.
Suoja lainsäädännön tasolla onkin tiukka, mutta sitä varten pitää käytännössä nostaa ongelma päivänvaloon ja vaatia aktiivisesti näitä suojaavia toimenpiteitä työnantajalta.
Tehy aloitti vuosi sitten Nyrkkisääntö-kampanjan, joka vastustaa hoitajiin kohdistuvaa väkivaltaa.
Lisätietoja: Inka Lehtinen, inka.lehtinen@tehy.fi, puh. 040-5259895
Tehy on sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan koulutettujen ammattijärjestö – yli 160 000 jäsenen yhteisö ja edunvalvoja. Tunnemme alamme, ajamme rohkeasti etuamme ja olemme lähellä. Olemme muutosvoima ja paremman työelämän edistäjä. www.tehy.fi