STTK ei hyväksy vientimallia

Lisätietoja:

Minna Ahtiainen

johtaja, edunvalvonta

Profiili

Hallitus on linjannut ohjelmassaan työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmän muuttamisesta tavoitteenaan vahvistaa vientivetoista työmarkkinamallia Suomen kilpailukyvyn lisäämiseksi. Hallitusohjelmakirjauksen mukaan laissa työriitojen sovittelusta säädettäisiin jatkossa niin, että palkkojen yleistä linjaa ei voi ylittää valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan antamalla sovintoehdotuksella. Hallituksen esitys työriitalain muuttamisesta siirtyy tänään eduskuntakäsittelyyn ja uuden sääntelyn voimaantuloa kaavaillaan joulu-tammikuulle.

STTK:n mielestä hallituksen on luovuttava vientivetoiseen työmarkkinamalliin liittyvästä lainsäädännöstä. Malli ei huomioi sopimusalakohtaisia eroja eikä edistäisi palkkatasa-arvoa. Työmarkkinat ovat Suomessa eriytyneet hyvin voimakkaasti sukupuolen mukaan. Vuonna 2023 naisen euro oli 84,3 senttiä. Juuri työehtosopimusneuvottelut ovat tehokkain tapa vaikuttaa sukupuolten palkkaeroihin.   

– Lakiin kirjattu vientimalli heikentäisi entisestään mahdollisuuksia kuroa palkkaeroja umpeen, johtaja Minna Ahtiainen toteaa. 

STTK korostaa, että sovittelijainstituutio on keskeinen osa työmarkkinoiden sopimusjärjestelmää ja sen rakenteesta ja toiminnasta on sovittava työmarkkinaosapuolten kesken. Tämä vastaa muiden Pohjoismaiden käytäntöjä, joissa työmarkkinaosapuolet ovat sitoutuneet yhteisiin sopimuksiin ja käytäntöihin sekä vastaa myös Kansainvälisen työjärjestö ILOn sopimusten tavoitteita.

STTK:n mielestä valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan mahdollisuuksia sovintoehdotusten tekemiseen ei pidä rajoittaa lailla. 
– Hallituksen esitys heikentää sovittelijan edellytyksiä tehtäviensä hoitamiseen ja työmarkkinaosapuolten luottamusta instituution toimintaan. Luottamuksen menetys puolestaan uhkaa instituution riippumattomuutta ja voi lisätä työmarkkinahäiriöitä. Sovittelijalla ja sovittelulautakunnalla on oltava aito mahdollisuus alakohtaisten tarpeiden huomioimiseen myös jatkossa, Ahtiainen painottaa.

Valtakunnansovittelijalle ei hallituksen esityksen perusteella säädettäisi tiedonsaantioikeuksia sopimuksista, joiden arvioidaan määrittävän yleistä linjaa. 
– Yleisen linjan noudattamista virkavastuulla ei kuitenkaan voi edellyttää ilman tiedonsaantioikeuksia. Ne ovat edellytys tasapuoliselle ja puolueettomalle työriitojen sovittelulle. 

Lisätietoja STTK:ssa: Minna Ahtiainen, puhelin 050 387 7030.

Ajankohtaista

3.10.2024

Ammattiliitto Jytyn Jonna Voima vientimalliesityksestä: ”Toivomme, että kansanedustajat ymmärtävät, mikä on suomalaisen yhteiskunnan etu”

Lue
3.10.2024

Tehy: Eduskunnan pelastettava naisvaltaiset alat ikuisesta palkkamontusta

Lue
3.10.2024

STTK ei hyväksy vientimallia

Lue
3.10.2024

Tehy ja Inkoon kunta: HUS panikoi Lohjan sairaalan synnytysten lakkauttamisessa, päätöksen laillisuutta selvitetään

Lue
2.10.2024

Sitä niittää mitä kylvää

Lue
2.10.2024

Tehy: Lainsäätäjän kitkettävä hoitajiin kohdistuva työpaikkaväkivalta – lainsuoja ulotettava virkamiehistä sote-alan ammattilaisiin

Lue
27.9.2024

Tehy: Sote-rahoitukselle on saatava turvatakuut, mielivaltaiset leikkaukset on lopetettava

Lue
25.9.2024

Olga Gassen Tehyn viestintäpäälliköksi

Lue