Suomen Teollisuussijoitus Oy:n (Tesi) sijoitusstrategiatyöryhmän raportti

STTK:n lausunto työ- ja elinkeinoministeriölle

Taustaa

Suomen tuotantorakenne on yksipuolisempi tärkeimpiin kilpailijamaihin verrattuna. Teollinen rakenne perustuu pitkälti metsä-, metalli- ja kemian teollisuuteen. Suomi tuottaa vientiin melko paljon matalan jalostusasteen tuotteita, joiden hinnat ovat laskeneet trendinomaisesti ja vaihtelevat suhdanteiden mukaan. Tavaravienti on pääosin investointitavaroita ja kuluttajatuotteita on melko vähän. Raaka-aineiden ja välituotteiden osuus tavaraviennistä muodostaa myös huomattavan osan.

Korkean jalostusasteen matkapuhelintuotannon päätyttyä 2010-luvun alussa, Suomen talouskasvu ja tuottavuus on ollut heikkoa. Suomen teollisen rakenteen uudistaminen on välttämätöntä. Investoinnit Suomessa sekä kiinteään pääomaan että aineettomaan pääomaan ovat olleet vähäisempiä kuin tärkeimmissä kilpailijamaissa, kuten Saksassa ja Ruotsissa. Suomen yritystukijärjestelmä on myös osaltaan ylläpitänyt tehotonta tuotantorakennetta, koska osa tuista on tuotantorakennetta säilyttäviä. Näitä vanhaa tuotantorakennetta ylläpitäviä yritystukia tulisi karsia, jotta tuotantorakenteen uudistuminen nopeutuisi.

Suomen yritysrakenteessa korotustuvat suuret ja pienet yritykset. Keskisuuria yrityksiä on suhteessa vähemmän ja niiden vientitoiminta on melko vähäistä. Pienten yritysten kasvua keskisuuriksi yrityksiksi on tarvetta tukea. Myös vientiin suuntautuminen on näille yrityksille tärkeää, koska Suomen markkinoilla kasvun rajat tulevat melko nopeasti vastaan. Suomessa haasteena on ollut se, että kansainvälisille markkinoille ponnistavia yrityksiä ovat ostaneet usein ulkomaalaiset yritykset. Tähän on ollut usein syynä se, että Suomesta ei ole löytynyt pääomia yritysten kansainvälistymiseen. Tällöin yritysten kasvusta saatava hyöty ei ole enää hyödyttänyt samassa määrin Suomea.

Teollisuussijoituksen (Tesi) toiminnan kasvu ja uudelleensuuntaaminen on tärkeää

Teollisuussijoitus Oy (Tesi) on ottamassa merkittävästi vahvemman roolin Suomen talouskasvun ja teollisuuden uudistumisen tukemisessa vuosina 2025–2029. Tesin suunnittelema sijoitusvolyymin viisinkertaistaminen suorien sijoitusten osalta ja kokonaissijoitusvolyymin tuplaaminen, tarjoavat useita etuja, mutta myös haasteita.

Tesin tavoitteena on kaksinkertaistaa keskisuurten yritysten määrä Suomessa. Nämä keskisuuret yritykset ovat usein talouden selkäranka, ja niiden kasvun tukeminen voi edistää työllisyyttä ja taloudellista vakautta. STTK tukee tätä tavoitetta.

Tesi pyrkii investoimaan uusiin teknologioihin ja hankkeisiin, jotka tukevat puhdasta siirtymää, kuten uusiutuvaan energiaan ja ympäristöystävällisiin teknologioihin. Tämä voi auttaa Suomea vastaamaan ilmastonmuutoksen haasteisiin ja saavuttamaan kestävyystavoitteet. Tämä on kannatettava tavoite, jota STTK tukee.

Suuremmat sijoitukset startup- ja kasvuyrityksiin voivat merkittävästi vauhdittaa yritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Tämä voi auttaa Suomen elinkeinoelämää lisäämään kilpailukykyä ja innovaatioita globaalilla tasolla. Tesin strategia vahvistaa kotimaista omistajuutta, mikä tarkoittaa, että yritysten menestyksen tuottama taloudellinen hyöty jää Suomeen. Tämä lisää kansallista vaurautta ja vähentää riippuvuutta ulkomaisesta omistuksesta.

Suorien sijoitusten volyymin viisinkertaistaminen voi altistaa Tesiä ja Suomen taloutta suuremmille riskeille. Suorat sijoitukset yksittäisiin yrityksiin voivat olla riskialttiimpia kuin laajemmin hajautetut sijoitukset, ja epäonnistuneiden sijoitusten vaikutukset voivat olla merkittäviä. Suorat sijoitukset ovat usein pitkäaikaisia, ja niiden realisoiminen saattaa olla hidasta. Tämä voi heikentää Tesin joustavuutta reagoida taloudellisiin muutoksiin nopeasti.

Vaikka Tesin tavoitteena on kanavoida merkittäviä määriä yksityistä pääomaa markkinoille, tämä vaatii luottamusta yksityiseltä sektorilta. Jos taloudellinen epävarmuus lisääntyy, yksityisten sijoittajien mukaan saaminen voi olla haastavaa. Suorien sijoitusten viisinkertaistaminen ja kokonaissijoitusvolyymin tuplaaminen vaatii merkittävästi lisää resursseja ja asiantuntemusta. Tesin on varmistauduttava, että sillä on riittävä osaaminen ja kapasiteetti hallinnoida näin suuria sijoituksia tehokkaasti.

Vaikka Tesi saa vahvemman teollisuuspoliittisen roolin, hallituksen asettamien tavoitteiden saavuttaminen ei ole itsestäänselvyys. Talouden ja teollisuuden uudistaminen on monimutkainen prosessi, joka riippuu myös ulkoisista tekijöistä, kuten globaalin talouden tilasta ja teknologisesta kehityksestä.

Tesin roolin vahvistaminen ja suorien sijoitusten volyymin viisinkertaistaminen tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia Suomen teollisuuden uudistamiseen ja talouskasvun vauhdittamiseen. Samalla se tuo mukanaan riskejä, erityisesti liittyen suorien sijoitusten riskiin, resurssitarpeisiin ja yksityisen pääoman houkuttelemiseen. Onnistuminen vaatii Tesiltä kykyä hallita näitä haasteita ja toimia tehokkaasti osana Suomen laajempaa teollisuuspolitiikkaa.

STTK tukee työryhmän esittämää teollisuuspoliittista sijoitustoiminnan strategiaa.

Lisätietoja STTK:ssa: Seppo Nevalainen

Ajankohtaista

16.10.2024

Väitteitä ja vastaväitteitä vientivetoisen työmarkkinamallin työmarkkinavaikutuksista

Lue
15.10.2024

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annetun lain muuttaminen – HE luonnos

Lue
15.10.2024

STTK: Kansainvälinen vertailu on suomalaisen eläkejärjestelmän hyvä kirittäjä

Lue
11.10.2024

Valtioneuvoston asetus teollisuuden tuotantoprosessien vähähiilistämisen ja energiatehokkuuden edistämiseen

Lue
11.10.2024

Hallituksen tasa-arvo-ohjelma 2024–2027

Lue
11.10.2024

Suomen Teollisuussijoitus Oy:n (Tesi) sijoitusstrategiatyöryhmän raportti

Lue
10.10.2024

Työhyvinvointimittarit osoittavat alaspäin

Lue
9.10.2024

Tehy: Attendon muutosneuvotteluiden takana hallituksen vastuuttomat päätökset ikäihmisten hoivasta – ”Emme hyväksy säästöjen hakemista iäkkäiden hoidosta ja hoitajien selkänahasta”

Lue