Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annetun lain muuttaminen – HE luonnos

STTK:n lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle

Kommentit 5 §:ään esitetyistä muutoksista

STTK kannattaa valvontalain 5 § muuttamista ehdotetun mukaisesti, jotta yksityiset elinkeinon harjoittajat ja pienet palveluntuottajat voivat aloittaa toimintansa tai muuttaa aiemmin rekisteröityä toimintaansa ilman ruuhkautuneen rekisteröintiprosessin aiheuttamia tarpeettomia viivästyksiä.

STTK pitää tärkeänä, että rekisteröintimenettelyä kehitetään ja nopeutetaan sekä selkeytetään ja yhdenmukaistetaan. Tärkeää on, että menettely saadaan vakiinnutettua ennen kuin hakemusten käsittely siirtyy uudelle valtakunnalliselle Lupa- ja valvontavirastolle. Nykyiset ruuhkat ja haasteet on ratkaistava ennen uuden viraston toiminnan käynnistymistä. Siirtymäajan riittävyyttä on arvioitava tarvittaessa.

Kommentit 52 ja 56 §:ään esitetyistä muutoksista

STTK kannattaa julkisten palveluntuottajien osalta rekisteröintien siirtämistä esitysluonnoksen mukaisesti kahdella vuodella siten, että lain 3 luku tulisi voimaan 1 päivänä tammikuuta 2028. Lain 3 luvun voimaantulon myöhentäminen julkisten palveluntuottajien osalta vuoden 2028 alkuun vastaisi 56 §:ssä ehdotettavaa siirtymäajan pidentämistä.

STTK kannattaa pykälän 1 momentin muuttamista ehdotuksen mukaisesti siten, että julkisen palveluntuottajan olisi annettava valvontaviranomaiselle 16 §:ssä tarkoitetut tiedot ennen 1.1.2028, jolloin lain 3 luku tulisi julkisten palveluntuottajien osalta voimaan. Tiedot tallennettaisiin valtakunnalliseen palveluntuottajien rekisteriin (Soteri) maksutta viimeistään 31.12.2030.

Muut kommentit

STTK pitää ehdotettua lainsäädäntömuutosta perusteltuna ja välttämättömänä.
Esitysluonnoksessa on kuvattu hyvin ne ongelmat, joita nykyinen rekisteröintimenettely aiheuttaa. Nykytilanne, jossa rekisteröinnit ovat pahasti viivästyneet on ollut yksityisinä elinkeinonharjoittajina yritystoimintaa harjoittavien ammattihenkilöiden näkökulmasta kestämätön.

STTK pitää tärkeänä sitä, että ehdotettu sääntely mahdollistaa yksin toimivia palveluntuottajia osallistumaan nopeammin mm. kilpailutuksiin eivätkä rekisteröintimenettelyn ruuhkautuminen muodostaisi jatkossa nykyisen kaltaisia esteitä palveluiden tuottamisen aloittamiselle. Ehdotettu lakimuutos helpottaa palveluiden ja henkilöstön saatavuutta mm. hoito- ja terapia-ammateissa.

Lisätietoja STTK:ssa: Ida Nummelin

Ajankohtaista

16.10.2024

Väitteitä ja vastaväitteitä vientivetoisen työmarkkinamallin työmarkkinavaikutuksista

Lue
15.10.2024

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annetun lain muuttaminen – HE luonnos

Lue
15.10.2024

STTK: Kansainvälinen vertailu on suomalaisen eläkejärjestelmän hyvä kirittäjä

Lue
11.10.2024

Valtioneuvoston asetus teollisuuden tuotantoprosessien vähähiilistämisen ja energiatehokkuuden edistämiseen

Lue
11.10.2024

Hallituksen tasa-arvo-ohjelma 2024–2027

Lue
11.10.2024

Suomen Teollisuussijoitus Oy:n (Tesi) sijoitusstrategiatyöryhmän raportti

Lue
10.10.2024

Työhyvinvointimittarit osoittavat alaspäin

Lue
9.10.2024

Tehy: Attendon muutosneuvotteluiden takana hallituksen vastuuttomat päätökset ikäihmisten hoivasta – ”Emme hyväksy säästöjen hakemista iäkkäiden hoidosta ja hoitajien selkänahasta”

Lue