Palkkamontun umpeen kuromisessa vielä tekemistä

Kirjoittaja:

Patrizio Lainà

pääekonomisti

Profiili

Suomalaisten reaalipalkat romahtivat historiallisen paljon, yhteensä lähes 7 prosenttia vuosina 2022–2023. Muita maita matalampi inflaatio Suomessa ei ole riittänyt kompensoimaan matalampia palkankorotuksia. Reaalipalkan palauttaminen inflaatiopiikkiä edeltävälle tasolle seuraavan kahden vuoden aikana edellyttää lähes neljän prosentin sopimuskorotuksia vuodessa.

Palkkakehitys on kokenut historiallisen takapakin Venäjän hyökkäyssodan kiihdyttäessä inflaatiota vuosina 2022–2023. Reaalipalkat eli inflaatiosta puhdistetut palkat putosivat lähes viisi prosenttia vuonna 2022 ja vielä kaksi prosenttia lisää vuonna 2023. Yhteensä reaalipalkat laskivat siis lähes seitsemän prosenttia.  

Läheskään vastaavia lukemia ei ole nähty sitten 1970-luvun. Reaalipalkat eivät ole laskeneet edes prosenttia vuodessa kuin kerran sitten vuoden 1977. Siihen nähden lähes viiden prosentin pudotus vuonna 2022 on ajanut palkansaajat historialliseen palkkamonttuun.  

Reaalipalkat jääneet jälkeen kansainvälisesti

Vaikka inflaatio kiihtyi Suomessa pahimmillaan seitsemään prosenttiin vuonna 2022, hintojen nousu jäi meillä kuitenkin hieman maltillisemmaksi kuin monissa muissa Euroopan maissa. Nimellinen palkkakehitys kyllä kiihtyi, mutta se ei ole riittänyt pysymään inflaation perässä. Myös palkkakehitys jäi meillä hitaammaksi kuin monissa muissa Euroopan maissa.  

Onko matalampi inflaatio riittänyt kompensoimaan hitaamman palkkakehityksen? Ikävä kyllä ei. Suomalaisten reaalipalkat ovat jääneet jälkeen monista muista maista. Alla olevassa kuviossa on esitetty reaalisen tuntipalkan kehitys OECD-maissa vuoden 2019 lopusta vuoden 2024 alkuun. Suomessa reaalipalkka on pudonnut viidenneksi eniten. Ruotsissa reaalipalkan kehitys on ollut kaikkein huonointa.  

Palkkamonttu mahdollista kuroa umpeen

Huolestuttavaa on, että valtiovarainministeriön ennustamalla palkkakehityksellä reaalipalkat ovat vielä vuonna 2026 kaksi prosenttia alle inflaatiopiikkiä edeltävän tason (ks. alla oleva kuvio). Tämä on osaltaan alentanut talouden kokonaiskysyntää ja selittää sitä, miksi talouskasvu on edelleen heikkoa (ks. Otto Kyyrösen blogi).

Jotta reaalipalkat saavuttaisivat vuoden 2021 tason vuonna 2026, tarvittaisiin noin prosentin korkeammat sopimuskorotukset vuosina 2025–2026, kuten alla olevassa kuviossa on ennustettu. Valtiovarainministeriö ennustaa sopimuskorotuksiksi 2,7 prosenttia ensi vuonna ja 2,4 vuonna 2026. Jos palkkaliukumat ja inflaatio pysyvät muuttumattomina, 3,7 prosentin sopimuskorotus ensi vuonna ja 3,4 korotus vuonna 2026 riittäisivät kuromaan palkkamontun umpeen.

Ennustettua nopeampi sopimuspalkkojen kehitys saattaa kuitenkin hieman pienentää liukumia ja nostaa inflaatiota. Näin ollen hieman nopeampikin sopimuspalkkojen korotustahti olisi perusteltavissa, jos palkkamonttu tahdotaan varmemmin kuroa vihdoin umpeen.

Syksyllä käynnistyneissä työehtoneuvotteluissa sovitaan sopimuspalkkojen kehityksestä vuosille 2025 ja mahdollisesti myös 2026. Nähtäväksi jää, täyttyykö palkkamonttu.

Patrizio Lainà
STTK:n pääekonomisti

Ajankohtaista

16.4.2025

Varmaa on vain epävarmuus

Lue
15.4.2025

Erto on tänään ilmoittanut henkilöstöalan työt historialliseen lakkoon

Lue
15.4.2025

Tehy: Hallituksen puoliväliriihessä ei voi enää leikata lisää sote-palveluista – antaako Petteri Orpo hyvinvointialueille lisäaikaa talouden sopeuttamiseen – myös verotusta on kehitettävä oikeudenmukaisemmaksi

Lue
15.4.2025

Kasvun eväitä etsimässä

Lue
14.4.2025

Tehy faktantarkisti työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen väitteet – ”TEM levittää virheellistä tietoa, ei kestä merivettä”

Lue
14.4.2025

Kasvun eväät – näkemyksiä elinkeinopolitiikan kehittämiseen

Lue
14.4.2025

Kansa nousi hallituksen linjaa vastaan ja äänesti vanhusten, lasten ja vammaisten puolesta

Lue
11.4.2025

Kauppasodan seurauksena kauppasopimusten kulta-aika

Lue