Selvityshenkilö Jari Lindströmin väliraportti yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nostamiseksi on julkaistu.
STTK:n mielestä työllisyysasteen nostaminen on tärkeää kaikissa ikäryhmissä.
– Yli 55-vuotiaiden työllistämisen edistämiseksi on tärkeää huomioida koulutukseen ja osaamiseen liittyvät tarpeet, terveyden ja työkyvyn tuki sekä työelämän olosuhteet. Ne koskevat yhtä hyvin työelämässä olevia kuin työttömiksi joutuneita, juristi Samppa Koskela toteaa.
Työssä olevien jaksamisen ja hyvinvoinnin edistämiseksi on ensin tunnistettava haitallista kuormitusta aiheuttavat tekijät työpaikoilla.
– Siksi esimerkiksi työturvallisuuslain psykososiaalista kuormitusta koskevia säännöksiä on täsmennettävä. Myös työterveyshuollon roolia on vahvistettava. Työssä jaksamista voidaan parhaiten tukea työn sisältöön ja työaikaan liittyvillä joustoilla.
Työttömien työnhakijoiden työkyvyn tukemisessa ydinasia on sosiaaliturvan palvelujärjestelmien kehittäminen. Keskeistä on palvelutarpeiden huomiointi ja ohjaus oikea-aikaiseen palveluun.
– Työtön tarvitsee räätälöityä palvelua työllistymisensä, työkykynsä ja osaamisensa kehittämisen tueksi. Tämä edellyttää moniammatillista palvelua matalalla kynnyksellä, Samppa Koskela painottaa.
Lisätietoja STTK:ssa: Samppa Koskela, puhelin 0400 199 062.