Yhteisöllisyydellä yksinäisyyttä vastaan 

Kirjoittaja:

Ida Nummelin

sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija

Profiili

Työelämän muutokset, kuten etätyön lisääntyminen ja kiire ovat heikentäneet monien työpaikkojen yhteisöllisyyttä. Se voi johtaa työntekijöiden yksinäisyyteen ja eristäytymiseen. Yhteisöllisyyden lisääminen esimerkiksi tiimipäivien ja yhteisten aktiviteettien kautta voi vähentää yksinäisyyden tunteita ja parantaa työntekijöiden hyvinvointia. Avoin viestintä, yhteiset tavoitteet ja työntekijöiden osallistaminen päätöksentekoon ovat keskeisiä keinoja yhteisöllisyyden vahvistamiseksi.

Työelämän viimeaikaiset muutokset kuten etätyön lisääntyminen, henkilöstöresurssien kaventuminen ja kasvava kiire ovat heikentäneet monien työpaikkojen yhteisöllisyyttä. Kun työntekijät eivät syystä tai toisesta kohtaa, epäviralliset keskustelut vähenevät ja sosiaaliset suhteen heikentyvät. Työntekijät voivat kokea yksinäisyyttä ja eristäytymistä, jos työpaikan ilmapiiri ei tue yhteisöllisyyttä ja ohjaa panostamaan monipuoliseen vuorovaikutukseen kollegoiden kanssa. Tärkeää olisi, että työyhteisöissä varattaisiin aikaa myös kiireettömille kohtaamisille ja kahvittelulle ja että niitä pidettäisiin arvokkaana osana työyhteisön toimintaa. 

Työyksinäisyys on ilmiö, joka yhdistetään helposti etätyöhön. Se voi kuitenkin koskea kaikkia työntekijöitä työnteon tavasta riippumatta. Työyksinäisyys tarkoittaa kielteisiä tunteita, jotka johtuvat heikoista sosiaalisista suhteista työpaikalla. Merkitykselliset yhteydet kollegoihin puuttuvat, vaikka vuorovaikutusta olisikin päivittäin. Tämä voi heikentää työntekijän hyvinvointia, lisätä stressiä ja ahdistusta, vähentää työtyytyväisyyttä ja motivaatiota sekä heikentää työntekijän suoriutumista ja tehokkuutta. Yksinäisyyden tunne lisää myös työuupumuksen riskiä. 

Yhteisöllisyyden lisääminen on tehokas vastalääke työyksinäisyyteen. Kun työntekijät tuntevat olevansa osa tiimiä ja kokevat saavansa tukea kollegoilta, yksinäisyyden tunteet vähenevät. Sosiaalisen vuorovaikutuksen edistäminen esimerkiksi tiimi- tai työhyvinvointipäivien ja yhteisten aktiviteettien kautta vahvistaa yhteisöllisyyttä ja vähentää eristäytymisen tunnetta. 

Teemapäivät eivät riitä, työnteon arki kuntoon 

Yhteisöllisyyden lisäämistä työpaikoilla ei silti pidä jättää vain teemapäivien ja virkistäytymisen yhteyteen. Olennaista on edistää yhteisöllisyyttä työnteon arjessa, ja työskentelytapojen ja –kulttuurin on tuettava yhteenkuuluvuuden tunnetta. 

Avoin ja säännöllinen sisäinen viestintä sekä yhteisten tavoitteiden ja projektien asettaminen kannustavat tiimityöskentelyyn ja luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tunnustuksen ja palkitsemisen merkitys on myös suuri; säännöllinen tunnustus työntekijöiden saavutuksista ja panoksesta lisää arvostuksen tunnetta ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Mentorointi ja pariohjaus ovat tehokkaita keinoja lisätä yhteistyötä ja uusien työntekijöiden työyhteisöön kiinnittymistä sekä oppimista työnteon lomassa. Lisäksi työntekijöiden osallistaminen päätöksentekoon ja heidän mielipiteidensä kuunteleminen lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta ja sitoutumista.  

Yhteisöllisyyden lisääminen ei ainoastaan vähennä yksinäisyyttä – se vähentää myös stressiä ja henkilöstön vaihtuvuutta sekä lisää työn merkityksellisyyttä ja työhyvinvointia.  Työntekijöiden hyvinvointi on arvo itsessään, mutta on hyvä pitää mielessä, että hyvinvoiva työntekijä on motivoitunut, sitoutunut, tuottava ja tyytyväinen osa organisaatiota.  

Ida Nummelin 
Kirjoittaja on STTK:n sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija 

Ajankohtaista

20.12.2024

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen

Lue
19.12.2024

Vaikeiden aikojen vastapainoksi tarvitsemme uskoa, toivoa ja rohkeutta

Lue
19.12.2024

Tehy hyväksyi neuvottelutuloksen yksityisen ensihoitopalvelualan työriidassa: Palkkoja korotetaan, useita parannuksia työehtoihin 

Lue
19.12.2024

Toimisto suljettu 23.12.2024 – 6.1.2025

Lue
18.12.2024

Patrick Tiainen on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2024 

Lue
18.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola edustajistossa: Nyt on palkankorotusten vuoro

Lue
18.12.2024

Puheenjohtaja Palolan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
18.12.2024

Edustajiston puheenjohtajan Kristiina Lindroosin puhe

Lue