Aikuiskoulutustuen poisto oli isku pelastusalojen opiskelijoille

Aikuiskoulutustuki lakkautettiin 1. elokuuta 2024. Päätös iski erityisen rankasti työvoimapulasta kärsivään pelastusalaan.

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL edellyttää, että aikuiskoulutustuen tilalle tulisi saada pikaisesti pelastusalan opiskelijoiden taloutta turvaava, pysyvä järjestelmä, joka tarjoaa jatkuvan oppimisen edellytykset työvoimapulasta kärsivälle alalle. Suunnitelmissa ei ole tällä hetkellä yhtä kattavaa ja vaikuttavaa tukimuotoa kuin aikuiskoulutustuki oli.

Aikuiskoulutustuki on ollut merkittävä kannustin pelastusalan sekä ensihoito- ja hätäkeskusalojen aikuis- ja jatko-opiskelijoille. Alipäällystötutkinnon suorittaneista 90 prosenttia ja 51 prosenttia hätäkeskuspäivystäjäksi opiskelleista on käyttänyt aikuiskoulutustukea. Ensihoitajan tutkinnon suorittaneista tukea on käyttänyt noin 50 prosenttia.

Pelastustoimessa osaamisen laajentamiseen tarvitaan toinen tutkinto. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, kun pelastaja haluaa jatkokouluttautua paloesimiehen tehtäviin alipäällystön koulutusohjelmassa.

Tuki on tarjonnut taloudellista turvaa opintojen aikana ja mahdollistanut uralla etenemisen omalla ammattialalla. Alanvaihtajille tuki on turvannut joustavan siirtymisen pelastusaloille, joilla työvoiman tarve kasvaa nopeasti nykyisen ammattihenkilöstön ikääntyessä.

Pelastustoimen henkilöstön saatavuus on valtakunnallisesti kriittinen haaste. Eläköitymiset uhkaavat pahentaa henkilöstöpulaa, sillä selvitysten mukaan jopa 20–30 % henkilöstöstä jää eläkkeelle seuraavan viiden vuoden aikana.

Aikuiskoulutustuen poisto on lyhytnäköinen päätös, jolla voi olla vakavia seurauksia alan työvoiman saatavuudelle. Päätös heikentää myös alan vetovoimaa. Uhkana on, että moni potentiaalinen opiskelija joutuu luopumaan opiskelusuunnitelmistaan tai jo opintonsa aloittanut jättää opinnot kesken taloudellisten syiden pakottamana.

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL on Suomen suurin pelastushenkilöstön ammattiliitto. Liitto ajaa ja valvoo pelastus-, ensihoito- ja hätäkeskusammattilaisten etuja ja oikeuksia sekä edistää heidän hyvinvointiaan työelämässä.

Ajankohtaista

19.2.2025

Järjestöjen kannanotto: Ammatillinen koulutus turvaa kasvun, lisäleikkauksia ei tarvita

Lue
19.2.2025

Eettinen kuormitus kasvaa resurssien vähetessä

Lue
18.2.2025

Uudistukset ajoivat nuorten työpajatoiminnan kriisiin – Jytyn Voima: ”Päätöksissä on unohdettu nuoret”

Lue
18.2.2025

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta, HE 198/2024 vp

Lue
17.2.2025

Miten pidennämme työuria? Tutkijaseminaari 27.2.

Lue
17.2.2025

Kestävä asuminen alkaa meistä kaikista

Lue
14.2.2025

Pro ilmoitti uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
14.2.2025

Maa on jäässä tai kärsä kipeä

Lue