Tehy: Petteri Orpon hallitus polkee palkansaajien työtaisteluoikeuksia – Suomi lipumassa kauemmas muista länsimaista

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy vastustaa pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen aietta säännellä kaikkien alojen suojelutyötä. Tehy arvostelee hallituksen lakimuutosta siitä, että se rajoittaa merkittävästi sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen työntekijöiden työtaisteluoikeuksia.

Orpon hallituksen lakimuutos tarkoittaisi, että työtaistelutilanteessa työnantajalla olisi liian suuri päätösvalta suojelutyön määrään. Se tarkoittaa työehtosopimusneuvotteluissa ylittämätöntä vipua suhteessa palkansaajapuoleen.

Suojelutyöllä tarkoitetaan sellaista työtä, jonka tekeminen työtaistelun aikana on välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi tai sellaisen omaisuuden suojelemiseksi, mikä erityisesti vaarantuu työtaistelun vuoksi.

Työtaisteluoikeudet ovat kansainvälisten sopimusten suojaamia perus- ja ihmisoikeuksia. Niihin ei saa kajota Orpon suunnittelemilla kansallisilla lakimuutoksilla.

– Lakimuutos olisi Suomelle todella pitkä ja surullinen askel poispäin Länsi-Euroopan oikeusvaltioiden ihmisoikeuksia kunnioittavasta ytimestä. Missään muussa länsimaassa ei ole vastaavaa suojelutyön yleissääntelyä. Se ei yksinkertaisesti toimi käytännössä, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.

Rytkönen muistuttaa, että yrittäessään säännellä kaikkien eri alojen kaikkia työpaikkoja Suomen hallitus tekee säätelyn, joka ei toimi yhtään millekään alalle.

– Säätelyä on mahdotonta tehdä sellaiseksi, että se huomioisi kaikkien erilaisten työpaikkojen ja eri alojen suojelutyön tarpeet. Siksikään tätä lakimuutosta ei pidä säätää, Rytkönen sanoo.

Samaan aikaan Petteri Orpon hallitus edistää lukuisia muita heikennyksiä suomalaisten palkansaajien asemaan, kuten palkkamonttulain, jolla sovittelijan kädet sidotaan. Jos se saa läpi ajamansa muutokset jo käynnistyneellä työehtosopimusneuvottelukierroksella, palkansaajat joutuvat neuvottelemaan työnantajan kanssa aivan toisistaan poikkeavista asetelmista käsin riippuen siitä, alkavatko neuvottelut ennen uuden lainsäädännön voimaantuloa vai sen jälkeen.

– On täysin epäasiallista muuttaa neuvottelujen pelisääntöjä kesken neuvottelukierroksen, Rytkönen painottaa.

Lisätiedot:

Edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi puh. 050 346 0847,
else-mai.kirvesniemi@tehy.fi

Ajankohtaista

16.4.2025

Varmaa on vain epävarmuus

Lue
15.4.2025

Erto on tänään ilmoittanut henkilöstöalan työt historialliseen lakkoon

Lue
15.4.2025

Tehy: Hallituksen puoliväliriihessä ei voi enää leikata lisää sote-palveluista – antaako Petteri Orpo hyvinvointialueille lisäaikaa talouden sopeuttamiseen – myös verotusta on kehitettävä oikeudenmukaisemmaksi

Lue
15.4.2025

Kasvun eväitä etsimässä

Lue
14.4.2025

Tehy faktantarkisti työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen väitteet – ”TEM levittää virheellistä tietoa, ei kestä merivettä”

Lue
14.4.2025

Kasvun eväät – näkemyksiä elinkeinopolitiikan kehittämiseen

Lue
14.4.2025

Kansa nousi hallituksen linjaa vastaan ja äänesti vanhusten, lasten ja vammaisten puolesta

Lue
11.4.2025

Kauppasodan seurauksena kauppasopimusten kulta-aika

Lue