STTK: Vähimmäispalkka­­direktiivin toimeenpano antaa väärän kuvan Suomen tilanteesta 

Lisätietoja:

Sanna Rantala

juristi, työlainsäädäntö

Profiili

Euroopan parlamentin ja neuvoston niin sanotun vähimmäispalkkadirektiivin kansallista täytäntöönpanoa on valmisteltu kolmikantaisessa työryhmässä tämän vuoden aikana. Direktiivi oli pantava täytäntöön kansallisesti 15. marraskuuta mennessä. 

Neuvottelupöydän äärellä

Direktiivistä laadittiin työryhmämuistio, jonka perusteella täytäntöönpanon ei katsota aiheuttavan lainsäädännön muutostarpeita Suomessa. Palkansaajakeskusjärjestöt jättivät muistioon yhteisen eriävän mielipiteen. 

STTK:n mielestä vähimmäispalkkadirektiiviä ei pantu täytäntöön asianmukaisesti. 
– Samaan aikaan direktiivin täytäntöönpanon kanssa toteutettiin sen tavoitteita vakavasti vaarantavaa kansallista lainsäädäntöä. Täytäntöönpanoa koskevassa muistiossa ei silti kuvata lainkaan Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan sisältyviä hankkeita, jotka heikentävät työntekijöiden asemaa ja ammattiliittojen neuvotteluasemaa, juristi Sanna Rantala toteaa. 

STTK korostaa, että hankkeet ovat olleet käynnissä direktiivin implementointiaikana, ja osa on jo saatettu voimaan. Muistio antaa näin virheellisen kuvan Suomen tilanteesta.  
– EU-oikeuden vakiintuneesta tulkinnasta seuraa, että direktiivin tavoitteita vakavasti vaarantavaa lainsäädäntöä ei pidä antaa kansallisen täytäntöönpanon aikana. Tässä Suomen hallituksen toiminnassa on ilmeinen ristiriita, Rantala huomauttaa. 

Direktiivin alkuperäinen tarkoitus ja tavoite on vähentää työssäkäyvien köyhyyttä, taata riittävä vähimmäispalkka ja edistää työehtosopimusneuvotteluja.  
– Suomessa neuvottelujärjestelmää murentavat hallitusohjelmahankkeet, kuten paikallisen sopimisen laajentaminen yleissitovaan kenttään vaarantavat tavoitteet. Paikallisen sopimisen lakiuudistuksilla vähennetään työehtosopimusten kattavuutta direktiivin edellyttämien kattavuutta lisäävien toimien sijaan. Myös tukityötaisteluiden rajoittaminen, hyvityssakkojen korottaminen ja vientimallin tuominen lakiin heikentävät merkittävästi palkansaajajärjestöjen neuvotteluasemaa, Sanna Rantala sanoo. 

Lisätietoja STTK:ssa: Sanna Rantala, puhelin 040 646 9864. 

Ajankohtaista

2.1.2025

Jytyn mielestä laki suojelutyöstä ei ole tarpeen – kertoo 5 syytä miksi

Lue
30.12.2024

Vuodenvaihteessa 2024–2025 voimaantulevia muutoksia

Lue
20.12.2024

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen

Lue
19.12.2024

Vaikeiden aikojen vastapainoksi tarvitsemme uskoa, toivoa ja rohkeutta

Lue
19.12.2024

Tehy hyväksyi neuvottelutuloksen yksityisen ensihoitopalvelualan työriidassa: Palkkoja korotetaan, useita parannuksia työehtoihin 

Lue
19.12.2024

Toimisto suljettu 23.12.2024 – 6.1.2025

Lue
18.12.2024

Patrick Tiainen on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2024 

Lue
18.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola edustajistossa: Nyt on palkankorotusten vuoro

Lue