Kelalle määrätyt säästöt vuosille 2025–2027 ovat 45 miljoonaa euroa. Säästöt sisältyvät Kelan hallituksen kokouksessaan 3.12.2024 päättämään toiminta- ja taloussuunnitelmaan.
– Säästötavoite on valtava, toteaa Kelan työntekijöitä edustavan KthLiiton puheenjohtaja Tuija Sarlin.
Säästöt ovat 6,7 prosenttia Kelan toimintakuluista ja jos otetaan huomioon toimeenpantavat lakimuutokset, joihin ei saada lisätyövoimaa, säästöt ovat noin 10 prosenttia toimintakuluista, jatkaa Sarlin.
Säästöt tarkoittavat noin 500 toimihenkilön vähennystä, töiden vähentymistä ei ole kuitenkaan vielä näköpiirissä tai merkittävää helpotusta digitalisaatiosta. Samaan aikaan Kelan työmäärät ovat isoja, useita lakimuutoksia toimeenpannaan nopealla aikataululla.
Lisäksi työttömyysturvan ja asumistuen lainmuutokset ovat siirtäneet asiakkaita toimeentulotuelle. Asiakkaiden huoli toimeentulostaan näkyy Kelan asiakaspalvelupisteillä ja puhelinpalvelussa.
Kelan työntekijöiden suurta työmäärää kuvaa myös Kelaan määrätyt etuuskäsittelijöiden lomarajoitukset ajalle 16.12.2024–17.1.2025, jotta mm. toimeentuloon liittyvät hakemukset saadaan käsiteltyä määräajassa.
Henkilöstön väheneminen näkyy jo nyt työntekijöiden jaksamisessa
Vuodelle 2025 henkilöstövähennys on noin 170 toimihenkilöä. Työnantaja on viestinyt, että henkilöstövähennykset pystyttäisiin tekemään luonnollisen poistuman kautta ja määräaikaisia vähentämällä.
Lisäksi on suunnitelma, jolla lakkautetaan lähivuosina iso määrä Kelan toimitiloja. Myös asiakaspalvelupisteitä tullaan vähentämään.
Järkeviä säästöjä ovat mm. postituskuluista säästäminen, jolloin asiakas näkee päätökset OmaKela-palvelusta. Tärkeää olisi löytää tuottavuutta toimintaa kehittämällä ja digitalisaatiolla. Kela on tehnyt myös lainsäädäntöön muutosehdotuksia, jolla Kelan toimintaa sujuvoitettaisiin.
– Säästöt tuntuvat kohtuuttomilta ja ne kuormittavat koko talon henkilöstöä. Esimerkiksi palvelutoiminnassa jo nyt toimihenkilöille asetetut päivittäiset etuuksien ratkaisumäärätavoitteet ovat isoja, KthLiiton puheenjohtaja Tuija Sarlin sanoo.
– Henkilöstöä on vähennetty jo kesästä alkaen ja syksyn työhyvinvointikyselyssä henkilöstön hyvinvointi oli jo notkahtanut. Pelko henkilöstön jaksamisesta on todellinen. Tulevat vuodet vaativat panostusta valmentavaan johtamiseen ja työhyvinvoinnin tukemiseen, painottaa KthLiiton puheenjohtaja Tuija Sarlin.
Lisätietoja medialle:
Tuija Sarlin, puheenjohtaja, KthLiitto
puh. 050 558 3588, email. tuija.sarlin@kela.fi
Verkkosivut: www.kthliitto.fi
Mediakuvat ja logot: www.kthliitto.fi/medialle
Ammattiliitto Kelan toimihenkilöt ry eli KthLiitto on STTK:lainen ammattiliitto, joka neuvottelee Kelassa sovellettavasta työehtosopimuksesta.