Nykyinen metsätalouteen liittyvä keskustelu ja jatkuvasti lisääntyvä metsien käytön sääntely vaikuttavat negatiivisesti metsätalouden parissa työskentelevien hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen. Yksityismetsätalouden Työnantajat ry ja METO – Metsäalan Asiantuntijat ry ovat huolissaan yksityismetsätalouden parissa työskentelevien työntekijöiden kokemasta työpaineesta ja sen vaikutuksesta metsien kestävään käyttöön.
Paineita ja virheitä voidaan vähentää hyvällä yhteistyöllä ja tuella
Lisääntyvien vaatimusten ja huomioitavien asioiden tulva kasvattavat virheiden todennäköisyyttä. Ongelmaa kärjistää se, etteivät viranomaiset luovuta joidenkin suojelun piirissä olevien lajien sijaintitietoja edes metsäammattilaisille tai metsänomistajille. Viranomaisten tehtävänä tulee olla metsäelinkeinon neuvonta ja edistäminen, ei lisäesteiden luominen.
Luontoarvojen huomiointia on kehitetty valtavasti metsätaloudessa viime vuosikymmenten aikana. Metsäammattilaisilla on laaja-alainen osaaminen ja he tekevät työtään luontoa kunnioittaen. Metsätalouden toimijoiden ja työntekijöiden yhteisenä tavoitteena on jatkuva parantaminen ja virheiden välttäminen. Virheistä tulee ottaa opiksi. Työnantajien tulee myös tukea virheen tehneitä työntekijöitä, jos he eivät ole tehneet virhettä tahallisesti tai törkeästä huolimattomuudesta.
Kohti positiivisempaa ja arvostavampaa keskustelukulttuuria
Tällä hetkellä metsäkeskustelu on negatiivisuuden kierteessä, jossa metsätaloudesta otetaan helposti esille vain epäkohtia ja etsitään virheitä ja syyllisiä. Jokainen voi miettiä omalle kohdalleen, miltä tällaisessa, jopa vihamielisessä, ympäristössä tuntuisi työskennellä. Toiminnan parantaminen olisi huomattavasti tuloksellisempaa rakentavammassa ilmapiirissä. Viranomaisten ja ympäristöjärjestöjen olisi hyvä huomioida myös se, mitä edistysaskeleita luontoarvojen huomioinnissa on jo tehty.
Metsätaloudessa tulee huomioida taloudellisen ja ekologisen kestävyyden ohella sosiaalinen kestävyys. Nykykeskustelussa sosiaalisesta kestävyydestä puhuttaessa unohdetaan usein, että tärkeä osa sosiaalista kestävyyttä on myös metsätalouden parissa työskentelevien jaksaminen ja motivaatio sekä se, että heidän tekemäänsä työtä nykyisten ja tulevien sukupolvien hyväksi arvostettaisiin.
Metsätalouden toimijoiden ja ammattilaisten panos on ratkaiseva
On metsätalouden parissa toimivien yritysten toiminnasta ja niissä työskentelevien työpanoksesta ja jaksamisesta kiinni säilyvätkö Suomen metsät elinvoimaisina ja tuottavina. On hyvä muistaa, että metsätalous ja -teollisuus työllistävät suoraan ja epäsuorasti noin 140 000 suomalaista ja tuottavat yli 3,5 miljardin euron vuosittaisen verokertymän.
Lisätietoja:
METO – Metsäalan Asiantuntijat ry:
puheenjohtaja Stefan Borgman, stefan.borgman (a) luva.fi, puh. 040 158 8815
Yksityismetsätalouden Työnantajat ry:
toiminnanjohtaja Lasse Lahtinen, lasse.lahtinen (a) yt-ry.fi, puh. 044 493 5998
METO – Metsäalan Asiantuntijat ry (Meto) on 129-vuotias metsä- ja luonnonvara-alan asiantuntijoiden edunvalvontajärjestö. Jäseniä on noin 5000 ja he työskentelevät luonnonvara-alalla metsäasiantuntijoina, suunnittelijoina, esimiehinä, työnjohtajina, puun osto- ja korjuutehtävissä, metsän- ja luonnonhoidon tehtävissä, toiminnanjohtajina, johtajina, toimistonhoitajina, neuvojina, opettajina, muissa asiantuntija- ja johtotehtävissä sekä yrittäjinä. Myös metsäalan opiskelijat ovat Meton jäseniä. Tutustu tarkemmin osoitteessa https://www.luva.fi/metsaasiantuntijat/