STTK: Palkkamonttulaki on häpeäksi Suomelle 

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Petteri Orpon hallituksen esitys työriitalain muutoksesta – eli niin sanottu palkkamonttulaki – on tänään hyväksytty eduskunnassa. Muutos tulee voimaan ensi vuonna. 

Suomessa naisten ja miesten välinen palkkaero on pysynyt sitkeänä. STTK:n laskeman syksyisen Naisten palkkapäivän perusteella naisten ansiot ovat tälläkin hetkellä vain 84,7 prosenttia miesten ansioista. 
– STTK ei hyväksy palkkamonttulakia. Se pyrkii sementoimaan nais- ja miesvaltaisten alojen välisen palkkaepätasa-arvon. Tämä on suorastaan häpeällistä tasa-arvon mallimaana juhlapuheissa pullistelevalle Suomelle, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo. 

Lainsäädäntövalmistelu on ollut tämänkin hankkeen yhteydessä kehnoa. STTK arvioi, että sääntely on jatkossa vielä sekavampaa kuin aiemmin, koska säännökset ja perustelut eivät täysin vastaa toisiaan. Perusteluilla pyritään lainsäädäntöön, jota ei voi säädöstasolla tehdä kansainvälisten sopimusten vuoksi. Myönteistä se sijaan on, että valiokuntakäsittelyssä huomioitiin tasa-arvon edistämisvelvollisuus. 
– Sekavasta sääntelystä huolimatta valtakunnansovittelijan on viranomaisena huomioitava sovittelussa tasa-arvon edistämisvelvollisuus. 

Nopeassa tahdissa läpi runnottu vientimalli rapauttaa suomalaista sopimusjärjestelmää ja myös sovitteluinstituution puolueettomuuden. 
– Nähtäväksi jää, miten sekava sääntely muuttaa soveltamiskäytäntöä. Tämäkin lainsäädäntöhanke tulee voimaan kesken neuvottelukierroksen, eikä ole omiaan helpottamaan sopimusten syntyä neuvottelukierroksen aikana, Antti Palola arvioi. 

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030. 

Ajankohtaista

19.2.2025

Järjestöjen kannanotto: Ammatillinen koulutus turvaa kasvun, lisäleikkauksia ei tarvita

Lue
19.2.2025

Eettinen kuormitus kasvaa resurssien vähetessä

Lue
18.2.2025

Uudistukset ajoivat nuorten työpajatoiminnan kriisiin – Jytyn Voima: ”Päätöksissä on unohdettu nuoret”

Lue
18.2.2025

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta, HE 198/2024 vp

Lue
17.2.2025

Miten pidennämme työuria? Tutkijaseminaari 27.2.

Lue
17.2.2025

Kestävä asuminen alkaa meistä kaikista

Lue
14.2.2025

Pro ilmoitti uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
14.2.2025

Maa on jäässä tai kärsä kipeä

Lue