Edustajiston puheenjohtajan Kristiina Lindroosin puhe

STTK:n edustajiston puheenjohtaja Kristiina Lindroos.

Arvoisa edustajisto ja muut läsnäolijat.

On käsittämätöntä, miten palkansaajavihamielistä politiikkaa meillä toteutetaan tällä hallituskaudella. Olo tuntuu voimattomalta, kun summaa pari edellistä vuotta ja miettii, millaisia palkansaajien asemaa heikentäviä lakeja maamme hallitus on valmistelemassa ja jo vienyt eduskunnassa läpi.

Samaan aikaan Euroopan parlamentti ja neuvosto edellyttivät vähimmäispalkkadirektiivin kansallista täytäntöönpanoa 15. marraskuuta 2024 mennessä. Direktiivin tarkoitus on ollut edistää työehtosopimusneuvotteluja, vähentää työssäkäyvien köyhyyttä ja taata riittävä vähimmäispalkka. Suomessa kansallista täytäntöönpanoa valmisteltiin kolmikannassa ja sen työryhmämuistion perusteella katsottiin, että täytäntöönpano ei aiheuta lainsäädännön muutostarpeita Suomessa. 

Olen tyytyväinen siihen, että palkansaajakeskusjärjestöt jättivät muistioon eriävän mielipiteen. Hallitus on sivuuttanut direktiivin tavoitteet ja toteuttanut vastakkaisia hankkeita. Siitäkin huolimatta, että EU-oikeuden vakiintuneen tulkinnan mukaan direktiivin tavoitteita vaarantavaa lainsäädäntöä ei pitäisi antaa implementointiaikana. 

Me kaikki tiedämme, mitä muun muassa paikallisen sopimisen laajentaminen, tukityötaisteluiden rajoittaminen ja hyvityssakkojen korottaminen tarkoittavat tulevaisuudessa. Saati sitten, mitä vientivetoinen palkkamalli lakiin vietynä tuo tullessaan. Työehtosopimusten yleissitovuus ja palkansaajien neuvotteluasemat heikkenevät, mikä ei edistä vähimmäispalkkadirektiivin tarkoitusta.

Nähtäväksi jää myös se, riittääkö työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan ja perustuslakivaliokunnan lausunnoissaan esittämät näkemykset siitä, että valtakunnansovittelijalla on velvollisuus edistää sukupuolten palkkatasa-arvoa, turvaamaan naisvaltaisten matalapalkka-alojen palkkakehityksen tulevaisuudessa.

Olen aiemminkin korostanut palkansaajapuolen yhteistyön tärkeyttä. Meidän on kaikin mahdollisin tavoin pyrittävä löytämään keinot tehdä yhteistyötä, jolla turvaamme mahdollisimman hyvin koko palkansaajakentän etuja. 

Se tarkoittaa, että emme voi enää olla ottamatta huomioon muita liittoja tai muita keskusjärjestöjä, kun teemme päätöksiä. Tämä ei tule olemaan helppoa ja vaatii monessa kohtaa täysin uudenlaista ajattelutapaa ja toimintatapoja. Mutta muutos on kyettävä tekemään nykyisten ja tulevien jäsentemme edunvalvonnan turvaamiseksi. 

Toivotan teille kaikille antoisaa kokousta!

Ajankohtaista

17.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen

Lue
17.1.2025

Lotta Nuotio Tehyn vastaavaksi viestintäasiantuntijaksi 

Lue
17.1.2025

Onnistunut työllisyydenhoito elinvoimaisen kunnan keskiössä  

Lue
15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue
15.1.2025

Henkilöstön hallintoedustus yrityksissä jää Suomessa silmänlumeeksi

Lue
13.1.2025

STTK:n hallitus: Kevään tuplavaaleissa äänestetään palveluista, äänestysvarmuus näyttää kohtuulliselta

Lue
10.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen

Lue
10.1.2025

Tekoäly tulee – vai tuleeko älytön teko?

Lue