Työttömyys ja toimeentulo
Työttömyysturvan korotusosat poistuvat. Ansio- ja peruspäivärahaa sekä työmarkkinatukea on voinut saada korotettuna työllistymistä edistävään palveluun osallistumisen ajalta. Korotuksesta luovutaan ja palveluun osallistuminen ei jatkossa vaikuta päivärahan tasoon. Muutos tulee voimaan 1.1.2025.
Jos työllistymistä edistävä palvelu alkaa viimeistään 31.12.2024, korotusosaa voi saada palvelun loppuun saakka, kuitenkin enintään 200 päivältä. Jos palvelu järjestetään useina erillisinä jaksoina, korotusosaa ei enää saa niiden palvelujaksojen ajalta, jotka alkavat 1.1.2025 tai sen jälkeen.
Vanhempiensa luona asuvan työttömän osittainen työmarkkinatuki pienenee vuoden 2025 alussa 50 prosentista 35 prosenttiin siitä työmarkkinatuesta, jota vanhempiensa taloudessa asuvalle muutoin maksettaisiin.
Kelan kuntoutustuen, työkyvyttömyyseläkkeen, kuntoutusrahojen ja sairauspäivärahojen alaikärajat nousevat 16 vuodesta 18 vuoteen vuoden 2025 alussa.
Työvoimapalvelut siirtyvät työllisyysalueiden järjestämisvastuulle.
Kysymyksiä ja vastauksia TE-palvelut 2024 -uudistuksesta (TEM)
Asuminen
Liikkuvuusavustuksen korotusosa poistuu. Avustusta on voinut saada korotettuna, jos uusi työpaikka on sijainnut yli 200 kilometrin päässä. Tämä liikkuvuusavustuksen korotusosa poistetaan vuoden 2025 alussa.
Liikkuvuusavustusta voi vielä saada korotettuna, jos työ tai siihen liittyvä koulutus alkaa viimeistään 31.12.2024.
Yleisen asumistuen maksaminen omistusasuntoihin päättyy vuoden 2025 alusta alkaen.
Yleisen asumistuen maksaminen omistusasuntoihin päättyy 31.12.2024 (Kela)
Eläkkeensaajan asumistuen ehdot kiristyvät 1.1.2025 alkaen. Omaisuus ja tulot pienentävät asumistukea aiempaa enemmän.
Hallitus esittää kiristyksiä eläkkeensaajan asumistukeen 1.1.2025 alkaen (Kela)
Eläkkeet
Kansaneläkkeiden maksaminen ulkomaille lopetetaan.
Työeläkeindeksi korottaa työeläkkeitä vuodenvaihteessa 1,31 prosenttia. Työeläkeindeksillä tarkistetaan maksussa olevat työeläkkeet. Työeläkeindeksiä laskettaessa palkkojen muutoksen osuus on 20 prosenttia ja hintojen muutoksen 80 prosenttia.
Palkkakerroin nousee noin 2,19 prosenttia vuoteen 2024 verrattuna. Palkkakerrointa käytetään muun muassa tulevan työeläkkeen laskennassa. Sillä tarkistetaan vuosiansiot eläkkeen alkamisvuoden tasoon.
Sosiaalivakuutusmaksut
Keskimääräinen työeläkevakuutusmaksu on 24,85 prosenttia palkasta vuonna 2025. Maksu sisältää vuonna 2020 voimassa olleen tilapäisen työnantajamaksun alennuksen takaisinmaksuerän 0,45 prosenttiyksikköä.
Työntekijöiden eläkevakuutusmaksu on ensi vuonna 7,15 prosenttia ja 53–62-vuotiaiden korotettu työeläkevakuutusmaksu 8,65 prosenttia. Nämä maksuprosentit ovat samat kuin vuonna 2024.
Työeläkevakuutusmaksut vuodelle 2025 on vahvistettu (STM)
Työntekijän työttömyysvakuutusmaksu laskee 0,59 prosenttiin. Työnantajan osuus työttömyysvakuutusmaksuista laskee 0,20 prosenttiin, jos palkkasumma on enintään 2 455 500 euroa. Tämän ylittävältä osalta työttömyysvakuutusmaksu on 0,80 prosenttia.
Työttömyysvakuutusmaksut alenevat vuonna 2025 (STM)
Vakuutettujen sairaanhoitomaksu on 1,06 prosenttia kunnallisverotuksessa verotettavasta ansiotulosta vuonna 2025. Verotettavista eläke- ja etuustuloista perittävä maksu on 1,45 prosenttia.
Työnantajan sairausvakuutusmaksu on 1,87 prosenttia.
Palkansaajien ja yrittäjien päivärahamaksu on 0,84 prosenttia palkka- ja yrittäjätulosta, jos vuotuisen palkka- ja yrittäjätulon yhteismäärä on vähintään 16 862 euroa. Yrittäjän eläkelain mukaisesti vakuutettujen yrittäjien maksama lisärahoitusosuus on 0,20 prosenttia.
Lääkekorvausten alkuomavastuu korotetaan 1.1.2025 nykyisestä 50 eurosta 70 euroon. Lisäksi lääkekorvausten alkuomavastuu sidotaan kansaneläkeindeksiin, jolloin alkuomavastuu tarkistetaan jatkossa indeksin mukaan vuosittain.
Nuoren ammatillista kuntoutusta myönnetään aiempaa kohdennetummin nuorille, joilla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa tai jotka ovat muuten vaarassa syrjäytyä. Jatkossa myös nuoren saamat muut palvelut ja hänen muut palvelutarpeensa otetaan huomioon, kun kuntoutuksen tarkoituksenmukaisuutta arvioidaan.
Myös nuoren ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavaan kuntoutusrahaan tulee muutoksia.
Paikallinen sopiminen
Paikallista sopimista koskevat kirjaukset tulevat voimaan 1.1.2025. Paikallinen sopiminen työehtosopimuksen mukaisista työehdoista heikommin tulee mahdolliseksi myös yleissitovaa työehtosopimusta noudattavien työnantajien palveluksessa (työnantajaliittoon kuulumattomat työnantajat) työehtosopimuksen sallimissa rajoissa.
Paikallisen sopimisen lisääminen (TEM)
Valmistelussa olevia tulevia muutosesityksiä vuonna 2025
Tällä hetkellä valmistelussa tai eduskunnan käsittelyssä on ehdotuksia, jotka heikentävät työntekijän oikeuksia. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan eri aikoina vuonna 2025.
- Työntekijän henkilöperusteista irtisanomista helpotetaan.
- Työsopimuksen voi tehdä määräaikaisena ilman perustetta (reunaehdot eivät ole vielä selvillä).
- Lomautusilmoitusaika lyhennetään 14 päivästä 7 päivään.
- Työntekijän takaisinottovelvollisuus poistetaan alle 50 henkeä säännöllisesti työllistävissä yrityksissä ja yhteisöissä.
- Ensimmäinen sairauspäivä muutetaan palkattomaksi (valmistelua ei ole vielä aloitettu).
- Yhteistoimintalain muutosneuvotteluajat puolittuvat. Lisäksi muutosneuvotteluvelvoitetta supistetaan huomattavasti 20–49 työntekijää työllistäviltä yrityksiltä ja säännöllisen vuoropuhelun velvoitteita kevennetään.
- Ns. työmarkkinamalli/vientimalli on eduskuntakäsittelyssä. Tarkka voimaantulon ajankohta ei ole tiedossa.
- Suojelutyötä koskeva lainsäädäntövalmistelu on lausuntokierrosvaiheessa.