Tehy: Valtion rahoitusvaje pakottaa taas leikkaamaan työntekijöiden hyvinvoinnista ja potilasturvallisuudesta – ensihoitajia vähennetään eri puolilla Uuttamaata

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy toteaa, että Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitajiin kohdistetut yt-neuvottelut vaarantavat jäljelle jäävien työntekijöiden työhyvinvoinnin sekä alueen potilaiden turvallisuuden. Hus on esittänyt useiden ensihoitoyksiköiden poistamista valmiudesta, ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella se tarkoittaa jopa 30 henkilötyövuoden leikkauksia ensihoidon henkilöstöön.

Jos Husin tahto toteutuu, toiminnasta poistetaan kokonaan ympäri vuorokauden toimiva ensihoitoyksikkö ja Jokelan painopisteyksikkö. Lisäksi tällä hetkellä Peijaksessa vuorokauden ympäri toimiva ensihoitoyksikkö ollaan muuttamassa vain aikavälin klo 9 – 21 valmiuteen. Myös kolmas, tällä hetkellä vuorokauden ympäri toimiva ensihoitoyksikkö Järvenpäässä olisi ympäri vuorokauden valmiudessa vain viikonloppuisin, maanantaista torstaisin vain päiväsaikaan.

Husin ensihoidon säästöt tuntuvat myös Länsi-Uudellamaalla, kun nyt Inkooseen sijoitettu yöaikainen ensihoitovalmius on päättymässä sekä Tammisaaren ja Lohjan toinen ensihoitoyksikkö on siirtymässä päivystämään päiväajaksi Inkooseen ja Ventelään.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo, että Husin piittaamattomien leikkausvaateiden takia työntekijöiden työhyvinvointi ja työssäjaksaminen on uhattuna.

– Miten työnantaja aikoo pitää huolta yt-leikkurista jäljelle jäävien ensihoitajien työssäjaksamisesta ja työhyvinvoinnista, kun heidän kuormituksensa nousee, hän kysyy.

Rytkönen toteaa, että leikkausten takia ensihoidon saatavuuden heiketessä merkittävästi etenkin yöaikaan kärsijöiksi joutuvat myös ensihoitoa tarvitsevat kansalaiset.

– Yöajan ensihoidon leikkaus on radikaali toimenpide. Jatkossa kansalaisten tulee ilmeisesti sairastua vakavasti vain virka-aikaan. Ministeri Kaisa Juuso on tokaissut, että ”ainahan voi soittaa satakaksitoista”, mutta nyt myös ministerin pitää ottaa vastuu sanoistaan, jotta avun todella saa paikalle, Rytkönen toteaa.

Husilla on ensihoidon järjestämisvastuu, mutta Husin rahoitus toimintaan tulee hyvinvointialueilta ja Helsingin kaupungilta. Millariikka Rytkönen pitää erikoisena kansalaisten terveydellä leikkimisenä kuviota, jossa Suomen valtiovalta pitää hyvinvointialueet jatkuvassa rahoitusvajeessa, ja Hus sekä hyvinvointialueet pallottelevat vastuuta toisilleen.

Ammattijärjestö Tehyn edunvalvonta tukee täysillä yt-neuvottelujen kohteeksi joutuvia jäseniään.

Lisätietoja:
Tehyn erityisasiantuntija, varatuomari Jarkko Pehkonen, jarkko.pehkonen@tehy.fi,
puh. 040-531 5464

Ajankohtaista

19.2.2025

Järjestöjen kannanotto: Ammatillinen koulutus turvaa kasvun, lisäleikkauksia ei tarvita

Lue
19.2.2025

Eettinen kuormitus kasvaa resurssien vähetessä

Lue
18.2.2025

Uudistukset ajoivat nuorten työpajatoiminnan kriisiin – Jytyn Voima: ”Päätöksissä on unohdettu nuoret”

Lue
18.2.2025

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta, HE 198/2024 vp

Lue
17.2.2025

Miten pidennämme työuria? Tutkijaseminaari 27.2.

Lue
17.2.2025

Kestävä asuminen alkaa meistä kaikista

Lue
14.2.2025

Pro ilmoitti uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
14.2.2025

Maa on jäässä tai kärsä kipeä

Lue