Ensimmäiset yhdistetyt alue- ja kuntavaalit järjestetään 13. huhtikuuta. Helsinkiä lukuun ottamatta vaaleissa äänestetään valtuutetut omaan kuntaan ja oman hyvinvointialueen valtuustoon. STTK:n hallitus totesi tänään, että nyt äänestetään tuplasti palveluista.
─ Hyvinvointialueella päätetään sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä, kunnissa puolestaan muun muassa kouluista, te-palveluista, kulttuurista ja kotouttamisesta. Kaikki tuiki tärkeitä asukkaille, puheenjohtaja Antti Palola korostaa.
STTK:n uunituoreen kyselyn perusteella 76 prosenttia vastaajista kertoo äänestävänsä varmasti tai todennäköisesti kevään kuntavaaleissa. Aluevaaleissa äänestämisen varmuus on hieman matalampi (71 %). Kuntavaaleissa äänestysintoa lisäisi mahdollisuus sähköiseen äänestämiseen (42 % vastaajista on tätä mieltä). Aluevaaleissa puolestaan intoa lisäisi, jos äänestäjä kokisi äänellään olevan merkitystä (40 %).
Hyvinvointialueet ovat vasta toimintansa alussa ja niille on tärkeä antaa työrauha. Nyt ei ole mitään syytä laittaa alueita erityistarkkailuun. Uudella valtuustokaudella on silti pidettävä kiinni määrätietoisesta palvelujen ja työolojen kehittämisestä. STTK:n mielestä hyvinvointialueita on kehitettävä valtakunnallisesti yhdenvertaisesti, jotta oikea-aikaiset palvelut turvataan kaikkialla. Palvelujen saatavuudessa ja saavutettavuudessa on huomioitava erityisesti haavoittuvimmat ryhmät ja resursseja on kohdennettava ennaltaehkäiseviin ja terveyttä edistäviin palveluihin.
─ Riittävästä rahoituksesta on huolehdittava niin sote-palvelujen kuin pelastustoimen järjestämiseksi. Julkisen sektorin on oltava palvelujen ensisijainen tuottaja. Henkilöstön hyvinvointia, jaksamista ja osaamista palkkausta unohtamatta on kehitettävä määrätietoisesti henkilöstöä kuunnellen.
Kuntien pohdittava elinvoimansa edellytyksiä
Työvoimapalvelut siirtyivät vuoden alussa kuntiin ja niiden on pohdittava oman elinvoimansa edellytyksiä.
─ Reseptiksi STTK tarjoaa laadukkaan koulutuksen järjestämistä varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle ja te-palvelukokonaisuuden kehittämistä työpaikkojen synnyttämiseksi ja nopeaksi työllistymiseksi. Hokkuspokkus-temppuja työllistämiseen ei ole, vaan se edellyttää osaamis- ja tietopohjan vahvistamista sekä palvelutarpeisiin vastaamista asianmukaisin resurssein, Palola korostaa.
Kunnat vastaavat myös kotouttamispalveluista ja ne ovat tärkeä keino nopeuttaa työllistymistä ja asettumista Suomeen. Parhaimmillaan palvelut tukevat kuntien elinvoimatyötä, osaavan työvoiman saatavuutta ja väestökehitystä.
STTK:n hallitus kannustaa palveluista kiinnostuneita ja niitä tarvitsevia asettumaan ehdolle ja äänestämään.
Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.