Eettinen kuormitus kasvaa resurssien vähetessä

Kirjoittaja:

Ida Nummelin

sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija

Profiili

Aluevaalien tuloksella on suora vaikutus siihen, miten hyvin julkinen sektori pystyy vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin ja varmistamaan, että työntekijöillä on mahdollisuus tehdä työtään ammattiylpeydellä ja ilman kohtuutonta kuormitusta.

Yhä useammin kuulee ihmisten kokemuksia siitä, että työtä ei voi tehdä niin hyvin kuin haluaisi ja tämä lisää työn kuormittavuutta. Ongelma liittyy usein resurssipulaan ja koskee monia toimialoja, mutta erityisen hankalaksi tilanne on muodostunut sote-aloilla ja hoivan parissa työskentelevien keskuudessa. Alojen ammattijärjestöt ovat jo pitkään olleet huolissaan eettisestä kuormituksesta, jota työntekijät kokevat. 

Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan yli puolet sote-alojen työntekijöistä ovat joutuneet eettisesti haastaviin tilanteisiin viikoittain tai jopa päivittäin. Monella työpaikalla resurssivaje vaatii päivittäistä tehtävien priorisointia, mikä helposti jättää jälkeensä tunteen, että jotain olennaista jäi tekemättä. Esimerkiksi kotipalvelun työntekijällä voi olla hyvin tiukka minuuttiaikataulu. Asiakkaan luona ollessaan hän ei välttämättä ehdi tehdä kaikkea tarpeellisena pitämäänsä, ennen kuin pitää jo lähteä jatkamaan matkaa seuraavan asiakkaan luokse.  

Eettistä kuormitusta syntyy silloin, kun työntekijällä ei ole tiedossa oikeaa toimintatapaa, hän ei pysty toimimaan oikein tai hän joutuu toimimaan omia arvojaan vastaan. Toimialoilla, joilla resurssipula on arkipäivää, tilanteita, joissa joutuu punnitsemaan huonon ja vähemmän huonon vaihtoehdon välillä voi tulla vastaan jatkuvasti. Henkilöstöpula pakottaa työskentelemään olosuhteissa, joissa omaa työtään ei yksinkertaisesti pysty tekemään niin hyvin kuin haluaisi.  

Työn laadusta tinkiminen jatkuvan kiireen vuoksi johtaa pitkällä aikavälillä uupumukseen ja työmotivaation laskuun. Pahimmillaan tämä voi johtaa työpaikalta lähtemiseen tai alanvaihtoon, mikä pahentaa entisestään henkilöstövajetta ja työkuormitusta jäljelle jäävien työntekijöiden keskuudessa. On ilmiselvää, että alan veto- ja pitovoimalle tämä on suorastaan myrkyllistä. 

Työhyvinvointi ja työkuormituksen hallitseminen aluevaalien keskeiseksi teemaksi 

Hallitus on ohjelmassaan ilmoittanut selvittävänsä sote-alojen eettistä kuormitusta. Samoin se on ilmoittanut tukevansa alojen veto- ja pitovoiman parantamista sekä työolojen kehittämistä. Samalla tehdään kuitenkin kiristyksiä hyvinvointialueiden rahoitukseen ja palveluvalikoimaan. Lisäksi kauan odotetun hoitajamitoituksen tiukentamista aluksi lykättiin ja lopulta mitoitusta päätettiinkin laskea. Konkreettisesta toimesta työkuorman keventämiseksi siis luovuttiin, mikä antaa huonon viestin alalle, jonka arjessa kärsitään henkilöstöpulasta ja liiallisesta työkuormituksesta.  

Vaikka sote-alojen työolot nousevatkin usein keskusteluun aivan syystä, on tärkeää muistaa, että haasteet ovat yhteisiä monilla toimialoilla – erityisesti julkisella sektorilla. Tulevissa alue- ja kuntavaaleissa onkin tärkeää, että työhyvinvointi ja työkuormituksen hallitseminen nousevat keskeisiksi teemoiksi.  

Äänestäjillä on mahdollisuus valita edustajia, jotka ovat valmiita tekemään konkreettisia toimenpiteitä työkuormituksen vähentämiseksi ja työhyvinvoinnin parantamiseksi julkisella sektorilla. Tämä tarkoittaa paitsi työntekijöiden jaksamisen tukemista ja laadukkaan työn tekemisen mahdollistamista luomalla selkeitä ja toimivia työprosesseja, myös lisäresursointia. Ilman riittävää resurssointia jäävät konkreettisetkin toimet helposti lähinnä kosmeettisiksi. 

On tärkeää, että tulevat päättäjät kuuntelevat herkällä korvalla kokemuksia työpaikkojen arjesta. Vain siten voidaan rakentaa kestäviä ratkaisuja, jotka parantavat niin työntekijöiden hyvinvointia kuin palveluiden laatua. Vaalien tuloksella on suora vaikutus siihen, miten hyvin julkinen sektori pystyy vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin ja varmistamaan, että kaikilla on mahdollisuus tehdä työtään ammattiylpeydellä ja ilman kohtuutonta kuormitusta. 

Ida Nummelin
Kirjoittaja on STTK:n sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija.

Ajankohtaista

19.2.2025

Järjestöjen kannanotto: Ammatillinen koulutus turvaa kasvun, lisäleikkauksia ei tarvita

Lue
19.2.2025

Eettinen kuormitus kasvaa resurssien vähetessä

Lue
18.2.2025

Uudistukset ajoivat nuorten työpajatoiminnan kriisiin – Jytyn Voima: ”Päätöksissä on unohdettu nuoret”

Lue
18.2.2025

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta, HE 198/2024 vp

Lue
17.2.2025

Miten pidennämme työuria? Tutkijaseminaari 27.2.

Lue
17.2.2025

Kestävä asuminen alkaa meistä kaikista

Lue
14.2.2025

Pro ilmoitti uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
14.2.2025

Maa on jäässä tai kärsä kipeä

Lue