Tehy vastustaa hoitajille ehdotettua ammatinharjoittajamallia – pakkoyrittäjyys vie työntekijöiltä työsuhteen turvan

Tehy vastustaa hoitajille joillain hyvinvointialueilla ehdotettua ns. ammatinharjoittaja-mallia, jossa hoitaja ei enää työskentele työsuhteessa. Ammatinharjoittajamalli tarkoittaa käytännössä pakkoyrittäjyyttä, joka vie hoitajilta lähes kaiken työsuhteeseen sisältyvän turvan ja edut.

Tehyn saaman tiedon mukaan ainakin Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella Keusotessa työnantaja on pilotoimassa pienelle ryhmälle hoitajia ammatinharjoittajamallia.

Tehy kannattaa kaikkia hoidon jatkuvuuden parantamiseen tähtääviä malleja, kuten omatiimi-mallia ja omalääkäri-omahoitaja-mallia, mutta ne tulee järjestää työsuhteisilla hoitajilla, eikä pakkoyrittäjyytenä.

– Hyvinvointialueet ovat jo toteuttaneet tiimimalleja omalla työvoimallaan, joten hoidon jatkuvuus tai tiimit eivät vaadi hyppyä yrittäjän turvattomaan asemaan, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Työnantaja markkinoi Keusotessa ammatinharjoittajamallia ”mahdollisuutena” työntekijöille, mutta ei kerro mallin huonoja puolia työntekijälle. Ammatinharjoittajuudessa työn järjestämiseen liittyy ongelmia, kuten epäselvyydet tehtävänjaossa ja vastuissa. Ei myöskään ole tiedossa, miten pakkoyrittäjistä koostettu tiimi sopisi töistä tai lomista keskenään.

Vuosilomaa ei kertyisi, kuten työehtosopimuksissa on määritelty. Työntekijältä poistuisi myös oikeus palkalliseen sairauspoissaoloon.

Työnantaja hakee mallilla säästöjä

Käytännössä ammatinharjoittajiksi eli pakkoyrittäjyyteen ryhtyneiden työntekijöiden työsuhteen turva poistuisi.

– Meidän alallemme halutaan tehdä sama kuin rakennusalalle 1990-luvulla, kun rakennusalan ammattilaiset työnnettiin pakkoyrittäjyyteen tyyliin Hiace ja ämpäri. Halutaanko sama todella tuoda myös meidän alallemme, Millariikka Rytkönen kysyy.

Työnantajat hakevat ammatinharjoittajamallilla säästöjä mm. palkkakuluissa, vakuutusmaksuissa ja työnantajamaksuissa.

Tehyn Millariikka Rytkönen pitää huolestuttavana kehitystä, että työnantaja lanseeraisi pakkoyrittäjyyden työnteon muotona perusterveydenhuoltoon.

– Julkinen sektori ostaa ostopalvelut raha edellä. Pahimmillaan ammatinharjoittajamallissa hoitajat kilpailevat toistensa kanssa siitä, kuka tekee työn halvimmalla, Rytkönen sanoo.

Lisätietoja: 
Tehyn kehitysjohtaja Katri Lindqvist, puh. 0405883431, katri.lindqvist@tehy.fi

Ajankohtaista

16.4.2025

Varmaa on vain epävarmuus

Lue
15.4.2025

Erto on tänään ilmoittanut henkilöstöalan työt historialliseen lakkoon

Lue
15.4.2025

Tehy: Hallituksen puoliväliriihessä ei voi enää leikata lisää sote-palveluista – antaako Petteri Orpo hyvinvointialueille lisäaikaa talouden sopeuttamiseen – myös verotusta on kehitettävä oikeudenmukaisemmaksi

Lue
15.4.2025

Kasvun eväitä etsimässä

Lue
14.4.2025

Tehy faktantarkisti työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen väitteet – ”TEM levittää virheellistä tietoa, ei kestä merivettä”

Lue
14.4.2025

Kasvun eväät – näkemyksiä elinkeinopolitiikan kehittämiseen

Lue
14.4.2025

Kansa nousi hallituksen linjaa vastaan ja äänesti vanhusten, lasten ja vammaisten puolesta

Lue
11.4.2025

Kauppasodan seurauksena kauppasopimusten kulta-aika

Lue