Inhimillinen työelämä ja tulevaisuudenusko hukassa

Kirjoittaja:

Lauri Kujala

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

Profiili

Tänään (19.3.2025) julkaistun Nuorisobarometri 2024:n mukaan nuorten tulevaisuudenusko on romahtanut. Työ on iso osa elämää ja voi vaikuttaa siihen, miten varmalta tai epävarmalta tulevaisuus näyttää.

Valtionnuorisoneuvoston Nuorisobarometri 2024 julkaistiin tänään (19.3.2025). Kyseessä on 30-vuotisjuhlajulkaisu, jossa keskitytään tarkastelemaan muutoksia nuorten vastauksissa kolmen vuosikymmenen aikana.  

Barometrin mukaan nuorten tulevaisuudenusko on romahtanut ja perheen saavuttamisen merkitys pienentynyt. Vuonna 1998 perheen saavuttamista 35 ikävuoteen mennessä piti tärkeänä 86 prosenttia. Vuonna 2024 vastaava luku oli 69 prosenttia.   

Tulosten voi nähdä kytkeytyvän toisiinsa: jos oma tulevaisuus näyttää epävarmalta, huoli myös mahdollisen jälkikasvun tulevaisuudesta voi vähentää haluja perheen perustamiseen.  

Työ on iso osa elämää ja vaikuttaa luonnollisesti myös varmuuden ja epävarmuuden kokemuksiin. STTK on selvittänyt 18–35-vuotiaiden kokemuksia työelämästä ja sen kuormitustekijöistä. Selvityksen perusteella työelämä näyttäytyy nuorille aikuisille kielteisessä valossa. Erityisesti esiin nousivat sanat kiireinen, vaativa, raskas ja epävarma. Ei ihme, jos työelämä ei innosta.  

Työ myös kuormittaa nuoria, ahdistaa ja aiheuttaa suorituspaineita. Selvityksen perusteella liiallisella työmäärällä, huonolla johtamisella ja kiireellä on tässä roolinsa. Yllättyneet käsi ylös.  

Eivät asiat kuitenkaan niin huonosti ole, etteikö niitä voisi korjata. Hyvällä johtamisella ja työilmapiirillä voidaan tukea jaksamista. 85 prosenttia apua työn kuormitukseen saaneista kertoi, että työpaikan apu ja tuki oli auttanut. Tukea oli saatu ennen kaikkea esihenkilöltä, työterveyshuollolta tai työkavereilta.

Työelämä vaikuttaa myös perhenperustamissuunnitelmiin

Perheellistymisestä ja syntyvyydestä on puhuttu jo tovi eläkeuudistuksen näkökulmasta. Ratkaisua tilanteeseen odotetaan usein nuorilta – ilman, että oltaisiin valmiita tekemään muutoksia, joilla tuettaisiin nuorten perheellistymishaaveita. Yksittäisen ohjelman tai kirjauksen sijaan nuoret tarvitsevat tukea eri elämän osa-alueilla.   

STTK:n selvityksen perusteella heikko taloudellinen tilanne on merkittävin työelämään liittyvä tekijä nuorten perheenperustamissuunnitelmissa. Myös työn aiheuttamalla stressillä ja epävarmalla työsuhteella on vaikutusta.  

Varma ja vakaa työelämä sekä kokemukset työn merkityksellisyydestä ja tarpeellisuudesta luovat uskoa tulevaan. STTK pyrkii kehittämään työelämää niin, että työntekijä voi hyvin ja työ ja vapaa-aika ovat tasapainossa. Ammattiliitot puolestaan tarjoavat työntekijöille turvaa tukemalla heitä työelämän ongelmatilanteissa. Liittymällä jäseneksi ammattiliittoon nuorilla on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin ja osallistua ammattiliittojen työhön paremman työelämän rakentamiseksi.  

Olemme velkaa tämän päivän ja tulevaisuuden nuorille reilun ja inhimillisen työelämän, joka edistää jaksamista, ei syö sitä.  

Lauri Kujala
Kirjoittaja on STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

Ajankohtaista

16.4.2025

Varmaa on vain epävarmuus

Lue
15.4.2025

Erto on tänään ilmoittanut henkilöstöalan työt historialliseen lakkoon

Lue
15.4.2025

Tehy: Hallituksen puoliväliriihessä ei voi enää leikata lisää sote-palveluista – antaako Petteri Orpo hyvinvointialueille lisäaikaa talouden sopeuttamiseen – myös verotusta on kehitettävä oikeudenmukaisemmaksi

Lue
15.4.2025

Kasvun eväitä etsimässä

Lue
14.4.2025

Tehy faktantarkisti työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen väitteet – ”TEM levittää virheellistä tietoa, ei kestä merivettä”

Lue
14.4.2025

Kasvun eväät – näkemyksiä elinkeinopolitiikan kehittämiseen

Lue
14.4.2025

Kansa nousi hallituksen linjaa vastaan ja äänesti vanhusten, lasten ja vammaisten puolesta

Lue
11.4.2025

Kauppasodan seurauksena kauppasopimusten kulta-aika

Lue