STTK:n lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle
Yhdistelmävakuutuksen kattama henkilöpiiri?
Muistiossa kuvatussa yhdistelmävakuutusmallissa olisi mahdollista yhdistää palkkatyön ja yritystoiminnan lisäksi laaja-alaisesti myös erilaiset omassa työssä työllistymisen tilanteet, MYEL- vakuutettava apurahatyöskentely ja työkorvauksella tehtävät toimeksiannot. Ehdotettu yhdistelmävakuutuksen kohdejoukko on laaja. Tämä on perusteltua ja kannatettavaa.
Yhdistelmävakuutuksen toimivuus edellyttää, että vakuutettuja on riittävän suuri määrä. Laaja henkilöpiiri mahdollistaa vakuutukselle kestävämmän rahoituspohjan.
Yhdistelmävakuutuksessa huomioitavat tulot
Muistiossa ehdotetaan, että jos henkilön pakollisen YEL-vakuutuksen mukainen työtulo on vähintään 15 128 euroa vuodessa (vuonna 2025), hän voisi valita yhdistelmävakuutuksessa vakuutettavan työtulonsa kyseisen euromäärän ja oman, kyseisen tulorajan ylittävän YEL-työtulonsa välillä.
YEL-työtulo määritellään laissa säädettyjen kriteerien perusteella. Muistiossa kuitenkin ehdotetaan, että työttömyysturvan puolella, yrittäjä voisi itse valita ja päättää vakuutettavan työtulonsa määrän YEL-vakuutuksesta poiketen.
Lähtökohtaisesti ei ole kannatettavaa, että YEL-vakuutustulon kriteerit olisivat erilaiset eläkejärjestelmässä ja työttömyysvakuutuksessa, koska tämä lisää epätietoisuutta ja epäselvyyttä YEL-vakuutuksen säännöistä. Muistiossa ei ole esitetty riittäviä perusteita sille, miksi yrittäjät saisivat työttömyysturvassa valita työtulonsa määrän vapaasti ja poiketen YEL-työtulostaan. Mahdollisessa jatkovalmistelussa on tätä ehdotusta tarkasteltava vielä perusteellisemmin sosiaalivakuutuksen kokonaisuuden ja yhtenäisyyden kannalta.
Yhdistelmävakuutukseen perustuva ansiopäiväraha ja sen rahoitus?
Muistiossa todetaan, että yhdistelmävakuutuksessa työttömyysturvan perusperiaatteet on tarkoitus säilyttää ennallaan. Yhdistelmävakuutuksen ansio-osan rahoitusvastuu ja siitä syntyvät kustannukset eivät voisi siirtyä valtion rahoitettavaksi. Yritystoiminnan tai oman työn vakuutustuloon perustuva ansio-osan osuus rahoitettaisiin myös niin, että rahoittaminen ei voisi siirtyä palkansaajien ja työnantajien maksettavaksi. STTK pitää hyvin tärkeänä sitä, että yhdistelmävakuutus rahoitetaan vakuutuksenottajien toimesta, eikä yrittäjäosuuksien kustannuksia siirretä miltään osin palkansaajien maksettavaksi.
Mikäli muistiossa kuvattu yhdistelmävakuutus päätetään toteuttaa, on jatkovalmistelussa varmistettava, että kustannukset jakautuvat myös käytännössä niin, että vakuutuksenottajat rahoittavat yhdistelmävakuutuksen kustannukset. Yksi tähän liittyvä keskeinen kysymys on, miten etuudet rahoitetaan tilanteessa, jossa yhdistelmävakuutettujen määrä työttömyyskassassa laskee, eikä rahoitusvajetta voida enää hoitaa nostamalla vakuutusmaksuja. Toinen keskeinen kysymys liittyy siihen, miten käytännössä säädöstasolla varmistetaan, että työttömyyskassat erittelevät varat ja rahavirrat joka tilanteessa riittävän läpinäkyvästi ja selkeästi.
Kysyntä yhdistelmävakuutukselle
Yhdistelmävakuutukselle on tarvetta. Työnteon muodot ovat moninaistumassa ja useat itsensä työllistäjät työskentelevät vaihdellen sekä palkansaaja- että yrittäjäasemassa. STTK korostaa, että yhdistelmävakuutuksen tulisi olla sellainen, joka parantaa etenkin itsensä työllistäjien asemaa. Mikäli yhdistelmävakuutuksen hinta nousee hyvin korkeaksi ja jos yhdistelmävakuutus tarjoaa hyötyä vain työntekijöille, jotka toimivat pitkäaikaisesti ja pysyväisluonteisesti yrittäjäasemassa, on vaarana se, että uusi yhdistelmävakuutus ei käytännössä tule parantamaa monien itsensä työllistäjien työttömyysturvaa. Mahdollisessa jatkovalmistelussa tähän riskiin on kiinnitettävä erityistä huomiota.
Työttömyyskassan jäsenyys ja jäsenmaksu?
Yhdistelmävakuutuksen tarjoamisen on syytä olla työttömyyskassalle vapaaehtoista. Vapaaehtoisuus on tärkeää jo siksi, että yhdistelmävakuutuksen tarjoamisesta syntyy työttömyyskassalle merkittäviä kustannuksia ja näiden kustannusten rahoittamiseksi tarvitaan riittävä määrä vakuutuksenottajia.
Yhdistelmävakuutusta koskeva kokonaisarviointi
Yhdistelmävakuutuksen tavoitteena on vahvistaa vuoroin tai rinnan palkansaajana ja yrittäjänä työllistyvien työttömyysturvaa. Kyseessä olisi uusi työttömyysvakuutus, jolla pyritään siihen, että henkilö voisi vakuuttaa samanaikaisesti sekä palkansaajana että yrittäjänä tehtyä työtä.
Yhdistelmävakuutus parantaisi näin ollen niiden henkilöiden työttömyysturvaa, jotka työskentelevät sekä palkansaajana että yrittäjänä. Yhdistelmävakuutuksen avulla ansiotulot olisi mahdollista vakuuttaa nykyistä kattavammin. STTK pitää sosiaaliturvan kattavuuden parantamista hyvin kannatettavana ja tärkeänä tavoitteena.
Lisätietoja STTK:ssa: Samppa Koskela