Mistä kevään tuplavaaleissa äänestetään? 

Kirjoittaja:

Elena Gorschkow

yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö

Profiili

Historialliset tuplavaalit eli yhdistetyt alue- ja kuntavaalit järjestetään 13. huhtikuuta. Helsinkiä lukuun ottamatta vaaleissa äänestetään valtuutetuista kahteen eri kokoonpanoon: omaan kuntaan sekä oman hyvinvointialueen valtuustoon. Helsingissä järjestetään pelkästään kuntavaalit. Ensimmäistä kertaa valtuustokaudet alkavat samanaikaisesti 1.6.2025 ja kestävät täysimääräisesti neljä vuotta. 

Äänestäjällä on näissä vaaleissa kaksi ääntä annettavana Helsingin ulkopuolella. Molemmissa vaaleissa äänestetään palveluista, mutta mihin palveluihin vaikutat äänestämällä aluevaaleissa ja, mihin äänestämällä kuntavaaleissa?  

Näihin asioihin vaikutat äänestämällä aluevaaleissa 

Hyvinvointialueella päätetään sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä. Vuoden 2023 alussa voimaan astunut soteuudistus muutti palvelujen järjestämisvastuuta siirtäen sotepalvelut kunnilta hyvinvointialueille.  

Hyvinvointialueita on kehitettävä valtakunnallisesti yhdenvertaisesti, jotta palvelujen oikea-aikainen saatavuus turvataan kaikkialla. Palvelujen saatavuudessa ja saavutettavuudessa on huomioitava erityisesti haavoittuvimmat ryhmät ja resursseja on kohdennettava riittävästi ennaltaehkäiseviin ja terveyttä edistäviin palveluihin.  

Julkisen sektorin on oltava palvelujen ensisijainen tuottaja ja sen piirissä työskentelevän henkilöstön hyvinvointia, jaksamista ja osaamista on kehitettävä määrätietoisesti ja hoitotyön omista lähtökohdista käsin, henkilöstöä kuullen. Riittävästä rahoituksesta on huolehdittava niin sote-palvelujen kuin pelastustoimenkin järjestämiseksi. 

Näihin asioihin vaikutat äänestämällä kuntavaaleissa 

Kuntavaaleissa äänestät muun muassa kouluihin, työllisyyspalveluihin sekä kulttuuriin liittyvistä teemoista. Myös kunnissa puhaltavat uudet tuulet, sillä työvoimapalvelut siirtyivät kuntiin tämän vuoden alussa ja samalla kuntien on pohdittava oman elinvoimansa edellytyksiä.  

Koulutus on järjestettävä laadukkaasti varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle, te-palvelukokonaisuutta on kehitettävä työpaikkojen synnyttämiseksi ja nopean työllistymisen takaamiseksi. Työllistäminen edellyttää osaamis- ja tietopohjan vahvistamista sekä palvelutarpeisiin vastaamista asianmukaisin resurssein. Jatkossa kunnat vastaavat myös kotouttamispalveluista, jotka ovat myös tärkeä keino nopeuttaa työllistymistä sekä asettumista Suomeen. Kotoutumispalvelut voivat myös tukea kuntien elinvoimatyötä, osaavan työvoiman saatavuutta sekä väestökehitystä. 

Älä hukkaa ääntäsi! 

On selvää, että nämä vaalit ovat merkittävät STTK:n jäsenliittojen jäsenille. Uudet palveluorganisaatiot muuttavat myös työpaikkoja ja työn tekemisen tapoja. Tämä kaikki vaatii päättäjiltä vahvaa osaamista ja sitoutumista, johtamista, resursointia ja ymmärrystä palvelujen käyttäjien erilaisista elämäntilanteista. 

Nyt onkin erinomainen hetki haastaa ehdokkaita kertomaan, miten palveluja on tarkoitus järjestää ja miten varmistaa resurssien riittävyys. Hyvä on myös varmistaa, ymmärtävätkö tulevat päättäjät uudenlaisten palvelurakenteiden haasteita hyvinvointialueilla ja kunnissa – erityisesti, jos ovat molempiin ehdolla. 

Kannustamme STTK:ssa kaikkia jäsenliittojen jäseniä olemaan aktiivisia vaaleissa ja ennen kaikkea äänestämään! 

 

Ajankohtaista

28.3.2025

KthLiitto: Hallituksen uudet leikkauspäätökset järkyttävät

Lue
28.3.2025

Työnhakijan palveluprosessin ja työnvälityspalveluiden kehittäminen

Lue
28.3.2025

Meton lehdistötiedote: Metsäasiantuntijalla on oikeus turvalliseen työympäristöön

Lue
28.3.2025

SAK, Akava ja STTK: Hallitus haluaa työnantajille yksipuolisen oikeuden määritellä lakkojen rajat

Lue
27.3.2025

Mistä kevään tuplavaaleissa äänestetään? 

Lue
26.3.2025

Työttömyysturvan yhdistelmävakuutuksen mallin valmistelu

Lue
26.3.2025

Kelassa syntyi työehtosopimus

Lue
25.3.2025

Pro ilmoitti uudesta lakosta suunnittelu- ja konsulttialalle

Lue