Jyty tuomitsee irtisanomisperusteiden muuttamisesta annetun lakiesityksen, joka voi johtaa suoranaisen syrjinnän lisääntymiseen. Lisäksi lakimuutoksen seurauksena aiempi yli 25 vuoden aikana muotoutunut oikeuskäytäntö muuttuisi merkityksettömäksi.
Jytyn mielestä hallituksen lakiesitys irtisanomisperusteiden helpottamisesta mahdollistaisi irtisanomiset keksityillä perusteilla.
– Muutokset irtisanomisperusteisiin altistaisivat raskaus- ja perhevapaasyrjinnälle, kuten myös ikäsyrjinnälle ja terveydentilan perusteella tapahtuvalle syrjinnälle, Jytyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara sanoo.
– Lakimuutokselle ei ole tarvetta. Syrjinnän lisäksi lakimuutos lisäisi työsuhteiden epävarmuutta ja toimeentuloon liittyviä ongelmia samalla, kun työttömyysturvaa on laajasti heikennetty, Maarianvaara jatkaa.
Lakimuutos lisäisi oikeudellista epävarmuutta työmarkkinoilla pitkäksi aikaa, koska irtisanomiskynnys muotoutuu vasta oikeuskäytännön myötä pitkän ajan kuluessa.
– Olisi vaikea arvioida, missä tilanteissa irtisanomiset ovat laillisia ja missä eivät. Nykyinen oikeuskäytäntö on muotoutunut yli 25 vuoden aikana, Maarianvaara kuvailee.
Jytyn lausunnon mukaan lakimuutos heikentäisi myös sukupuolten tasa-arvoa, koska miesvaltaisilla aloilla irtisanomisesta on usein määräykset työehtosopimuksissa, kun taas naisvaltaisiin aloihin lakimuutos osuu suoraan.
Jytyn mukaan Orpon hallitusohjelman työlainsäädäntöä ja työmarkkinoita koskevat muutokset ovat erittäin epätasapainoiset ja laajasti työntekijöiden asemaa heikentävät. Hallitusohjelman perusteella toteutettujen muutosten kokonaisvaikutuksia ei ole myöskään kyetty eikä haluttu arvioida.
Lue lisää lausunnosta:
Jytyn lausunto irtisanomisperusteista (pdf)
Lisätietoja:
Edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara, puh. 040 968 0538, jukka.maarianvaara@jytyliitto.fi
Ammattiliitto Jyty on monia eri aloja yhteen kokoava liitto, jonka jäsenet työskentelevät kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistömme toimii mm. pelastustehtävissä, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työssä, sosiaali- ja terveysalalla, maatalouslomittajina, nuorisotyössä, kirjastoissa sekä kasvatuksen ja koulutuksen tehtävissä. Tehtävämme on rakentaa hyvää ja oikeudenmukaista työelämää – sillä sinun työsi on tärkeä.